'Palu Ailesi'nden sonra RTÜK harekete geçti

'Palu Ailesi'nden sonra RTÜK harekete geçti

Kuşak programlarında yer alan aile için şiddet ve tecavüz olayları toplumu bir hayli kızdırmış ve sarsmış durumda. Özellikle geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan bir aile toplumun sabrını taşırdı.

Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin gündemini sarsan Palu Ailesi skandalının ardından RTÜK harekete geçti. Aile içi her türlü edepsizliğin ve suçun işlendiği ortaya çıkınca her ne kadar aile gözaltına alınsa da, toplumun ruh sağlığını sarsacak olaylar silsilesinin yaşanması halkın sabrını taşırdı. Buna kayıtsız kalamayan RTÜK, kuşak programı olarak bilinen ve bu tür suçların ifşa edildiği programları mercek altına aldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, hafta içi gündüz kuşağında yer alan kadın programlarıyla, cinayet, şiddet, çocuk kaçırma ve ensest ilişki gibi konulara yer verilen programlarda son günlerde yaşanan olaylar, televizyon izleyicisinde ciddi oranda rahatsızlık yarattı.

Kuşak programları konusunda son bir ayda RTÜK'e yaklaşık bin izleyici şikayeti ulaştı.

"Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun" gereğince kuşak programlarına ilişkin raporlamalarını rutin olarak sürdüren ve daha önce ilgili yayınlara çeşitli müeyyideler uygulayan RTÜK, bu konuda toplumda beliren hassasiyeti de göz önüne alarak konuya ilişkin ayrı bir çalışma başlattı.

Yeni çalışma, Üst Kurul toplantısında ele alınacak. Programlar yayınlanmadan önce denetim yetkisi bulunmayan RTÜK, sorunların çözümü için yayıncıları, özdenetim mekanizmalarını hassasiyetle işletmeleri konusunda bir kez daha uyaracak.

Üst Kurul, öz denetim mekanizmalarının dışında nasıl tedbirler alınacağını tartışacak.

Her 4 izleyiciden 3'ü kuşak programlarından rahatsız

RTÜK'ün "Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması-2018" verilerine göre de kuşak programları, izleyicinin en çok rahatsızlık duyduğunu ifade ettiği program türleri arasında yer alıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 46,3'ü "sizi en çok rahatsız eden program türü hangisi" şeklindeki soruya "kuşak programları" yanıtını verirken, bu programlardaki "genel ahlak ve aile yapısına aykırılık" yüzde 73,4 ile en fazla eleştirilen unsur oldu.

İzleyicilerin yüzde 48,3'ü "çocuk ve gençlere olumsuz örnek oluşturduğu", yüzde 39,4'ü "özel hayatın gizliliğine aykırılık teşkil ettiği", yüzde 35,1'i "milli manevi değerlere aykırılık taşıdığı", yüzde 17,8'i ise "ayrımcı ve kutuplaştırıcı olduğu" gerekçesiyle bu programlardan rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

RTÜK, vatandaşlardan gelen şikayetleri de göz önünde bulundurarak, 2018'in 9 aylık döneminde kuşak programlarına yönelik 10 müeyyide uygulamıştı.

AA-Risalehaber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.