Pakistanlı çocuklara boyama eğitimi

Pakistanlı çocuklara boyama eğitimi

Pakistanlı çocuklar, İslamabad'da açılan yaz okulunda, ülkenin en önemli geleneksel sanatlarından "kamyon boyamayı" öğreniyor.

Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki Lok Virsa Ulusal Halk ve Geleneksel Miras Enstitüsü'nde açılan yaz okulunda kamyon boyama ustası ve ressamlar gözetiminde 25 çocuk eğitim alıyor.

Kampta eğitim veren Betül Lari ve Sana Amjid yapılan çalışmaları AA muhabirine anlattı. Kampla yeni nesillere bu sanatı tanıtmayı ve farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirten Lari, "Bu sanatı önceden sadece kamyonların üzerinde görüyorduk ama bugün arabalarda, otobüslerde, ev eşyalarında, süs ve dekorasyon eşyalarında da görüyoruz. Artık İngiltere'de bile bu sanatın uygulandığı arabalar var." diye konuştu.

Kamyon boyama sanatının ülkedeki en popüler sanatlardan olduğunu dile getiren Lari, eğitimler sonucunda çocukların içindeki sanata yatkınlığı ortaya çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti.

Bu sanatın motorlu taşıtların ülkeye gelmesinden önce de görüldüğünü söyleyen Lari, "İnsanlar taşımacılıkta kullanılan at arabalarını ve el arabalarını boyuyorlardı, taşımacılık motorlu araçlara geçince kamyonlarını boyamaya başladılar. Kamyon şoförleri uzun yollara gidiyor ve evlerini özlüyorlar, sıkılıyorlar. Sıkılmamak ve özlem gidermek için arzu ettikleri motifleri kamyonlarına işliyorlar." diye konuştu.

Kamyon sahibinin arzusuna göre portre, manzara ve yazılar yazıldığını belirten Lari, geri kalan tüm motiflerin ise sanatçının isteğine göre yapıldığını anlattı.

Usta-çırak ilişkisiyle öğrenilen sanatın bir okulu olmadığına dikkati çeken Lari, şunları kaydetti:

"Şoförler sıkılmamak ve yalnız hissetmemek için kamyonların üzerine yolculuk dualarının, memleketlerinin ya da sevdiklerinin resimlerini işletiyor. Geri kalan motiflerde ise sanatçının isteğine göre çoğunlukla kuş, aslan, uçan at gibi hayvanlar ya da çiçekler yer alıyor. Ustalar bu motifleri çıraklarına öğrettiği gibi portre yapmayı da öğretiyor. Genelde tanınmış kişilerin resimlerini isteyen kamyoncular bazen de aile üyelerinin portrelerini çizdiriyor. Bunun için ustalara fotoğraflar veriyorlar."

Kamyon boyama sanatı eve girdi

Kamyon boyama sanatının Pakistan'da popüler bir sanat ve hediyelik eşyada yeni bir sektör haline geldiğine işaret eden Sana Amjid, artık birçok alanda bu sanatı gördüklerini söyledi.

Çocuklara eğitim verenler arasında kamyon boyama sanatı ustası Halilur Rahman ve bu sanatı dekoratif amaçlı başka yerlere uygulayan Niyaz Ahmed'in de bulunduğunu belirten Amjid, "Bu sanat popüler oldukça başka yerlere de uygulanmaya başlandı. Hediyelik eşyalardan mutfak eşyalarına kadar her yerde görüyoruz. Bir kamyonu boyamak 2 aydan uzun sürerken tencere ya da tepsiyi boyamak 2-3 günü buluyor. Yaşlanan kamyon boyama ustaları artık tırmanamadıkları için dekoratif ev eşyaları boyuyor." ifadelerini kullandı.

Çocukların öğrendiği motifleri resim kağıdı, ev eşyası ve alçıdan kaplara uyguladığını dile getiren Amjid, eserlerin 31 Temmuz'da açılacak sergide görücüye çıkacağını da sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.