Pakistan'da camiler dolu: Hastalığı gönderdiyse bizi iyileştirecek olan da O'dur

Pakistan'da camiler dolu: Hastalığı gönderdiyse bizi iyileştirecek olan da O'dur

Başbakan İmran Han: Allah bize çok merhametli davrandı

Hükümet halktan standart Covid-19 prosedürlerini takip etmesini istese de camiler çok farklı bir dünya.

Ravalpindi kentindeki tarihi Markazi Jamia Camisini denetleyen Mevlana Muhammed İkbal Rizvi, 'müminlerin korkacak herhangi bir şeyleri' olmadığını belirterek Hindistan'la karşılaştırılmayı reddediyor.

"Dualarımız farklı" diyen ve kısıtlamaların uygulandığında ısrar eden Rizvi, Hindistan'daki vaka sayılarına atıfla, "Onlar inançsız, biz ise Müslümanız. Allah'a tövbe etmek bizim inancımızın bir parçası; onlar tövbe etmiyorlar, sebebi de bu." değerlendirmesinde bulundu.

Bu duygu ve hissiyat toplumun bazı kesiminde karşılık buluyor. Başbakan İmran Han, "Hindistan'da insanlar sokaklarda ölüyor... Allah dünyanın geri kalanına nazaran bize çok merhametli davrandı." dedi.

Han bununla birlikte halkı yine de dikkatli olmaya çağırarak, "Önümüzdeki iki hafta bizim için çok önemli, korona vakalarını indirmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Hayatlarımızı, çocuklarımızı ve ailelerimizi feda etmeye hazırız"

Bu hafta ülke genelinde Şii Müslümanlar, Hazreti Ali'nin katledilişinin 1360'ıncı yıl dönümü dolayısıyla kalabalık kitleler olarak bir araya geldi.

Anma törenleri sırasında maskeler çıkarıldı, sosyal mesafe kuralları hiçe sayıldı ve bunun yerini hissiyat aldı.

Ülkenin doğusundaki Lahor'da da binlerce Şii Müslüman toplandı. Katılımcılardan Hacı Şahzad Caferi, "Hayatlarımızı, çocuklarımızı ve ailelerimizi feda etmeye hazırız." diyerek özellikle bugün dolayısı ile toplanmaktan çekinmeyeceklerini dile getirdi.

Ayrıca Caferi, "Hastalık geçen yıl ortaya çıktı. Ancak bizim toplanmamıza ve tuttuğumuz yasa karşı çıkanlar bunu son 1400 yıldır yapıyor." iddiasında bulundu.

Hindistan'daki sağlık uzmanları, dini toplantıların dünyanın en kötü salgınlarından biri haline gelen Covid-19'un yayılmasına çok büyük katkı sağladığını söylüyor.

Ancak bu, Pakistan'daki politika veya tutum değişikliklerini tetiklemedi.

Din İşleri Bakanlığı: Covid-19 kurallarına uyulan bir yer varsa o da camiler

Kısa süre önce İngiltere'den Pakistan'a dönen Aşfaq Ahmed, kalabalıkların camilere girdiğini ve sosyal mesafe gibi en temel önlemlere çok az ilgi gösterdiğini görünce şok olduğunu söyledi.

Ahmed, "Buradaki insanlar (kısıtlamaları) tamamen yok sayıyor gibi görünüyor." dedi.

Pakistanlı yetkililer ise sunulan kanıtlara rağmen kurallara uyulduğunu öne sürüyor.

Din İşleri Bakanlığı Sözcüsü Imran Sıddıki, "Covid-19 yönergelerinin takip edildiği tek bir yer varsa o da camilerdir." iddiasında bulundu.

Sıddıki, "Sizi bir pazara, ardından yakındaki bir camiye götürebilirim ve camilerdeki insanların güvenlik önlemlerine uymada çok daha iyi olduğunu bizzat kendiniz görebilirsiniz." diyor.

Diğer yandan araştırma şirketi Gallup Pakistan tarafından bu hafta yayınlanan bir anket sonucuna göre, halkın yüzde 64'ü koronavirüsün söylendiği kadar tehlikeli olmadığına inanıyor.

Uyarılara ve artan vaka ve can kayıplarına rağmen, büyük bir kesim, ibadetlerini camilerde yapmaya devam ediyor.

Yine Ravalpindi'deki Jamia Camisine ibadet için gelen Süheyl Arşad, "Allah bize karşı merhametli." diyor ve ekliyor: "Hastalığı gönderdiyse bizi iyileştirecek olan da O'dur."

euronews 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum