Pahalı ete 'dur' denildi

Pahalı ete 'dur' denildi

Yükselen et fiyatlarına karşı önemli bir adım daha atıldı. Hükümet Et ve Süt Kurumu'na sıfır gümrükle Avrupa'dan canlı hayvan ve karkas et ithal yetkisi verdi.

Bu yetki 4.5 aylık dönemi kapsayacak. Vergi oranı yüzde 15’den sıfıra indirildi. Yapılacak ithalatın et fiyatlarını kontrol etmesi bekleniyor.

Yükselen et fiyatlarına karşı önemli bir adım atıldı. 2012 yılı sonundan itibaren dondurulan karkas et ithalat için Bakanlar Kurulu kararı ile Et ve Süt Kurumu'na (ESK) yetki verildi. Kurumun Avrupa Birliği'nden ithal edeceği karkas et için yüzde 43 vergi oranı sıfıra çekildi. Karar sadece ithal et için değil canlı hayvanlar için de yeni uygulamalar getirdi. Bu kapsamda 8 ay önce tekrar başlatılan canlı hayvan için vergi oranı yüzde 15'den yüzde 0'a indirildi. Sadece ESK için geçerli olacak indirim özel sektör için geçerli olamayacak. Fakat buna karşın yerli besicilerin yapacağı canlı hayvan ithalatındaki şartlı izinlerin tümü kaldırıldı.

VERGİ ORANLARI AŞAĞIYA ÇEKİLDİ

Avrupa Birliği Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, AB menşeli, sığır damızlıklar, bufalo damızlıklar ve evcil türleri hariç canlı büyükbaş hayvan ve diğer kemikli parça etlerin ithalatında gümrük vergisi bu yıl için sıfır olarak belirlendi. Daha önce, Et ve Süt Kurumu'na (ESK) ayrılan toplam 19 bin 100 ton karkas eti ithalatı kontenjanının, 5 bin tonuna yüzde 30 gümrük vergisi, kalan 14 bin 100 tonuna da yüzde 43 gümrük vergisi uygulanıyordu.

FİYATLARI DÜŞÜRMESİ BEKLENİYOR

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da Türkiye'deki kırmızı et talebine cevap verecek kadar ürün bulunmadığı için besi hayvanı ithalatındaki vergi indirimini desteklediklerini belirterek, bunun geç kalınmış bir düzenleme olduğunu söyledi. Et fiyatlarının ciddi anlamda yükselmesinin her kesimde rahatsızlık oluşturduğu anlatan Yalçındağ, söz konusu düzenlemenin hayvan başına 600 lira civarında bir fiyat düşüşüne, karkas ette de bunun yaklaşık 2 liralık bir indirime denk geldiğini bildirdi. Yalçındağ arpa fiyatlarının da doğrudan fiyatları etkilediğini bu yıl ki mahsülün iyi olduğunu sözlerine ekledi.

3 yıl sonra ilk canlı hayvan ithalatı

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç, son dönemde döviz kurlarındaki yükselişin maliyetlerine en az yüzde 30 yansıdığını belirterek, “Kurların yükselmesinin ardından bu kararın alınması bir anlam ifade etmiyor. Yerinde ancak geç kalınmış bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

SPEKÜLATÖRLER 5 KAT ARTIŞ YAPTI

Tunç, üreticilerden çıkış fiyatlarında 2 lira artış olduğunda bunun aracılar tarafından tüketicilere 10 lira olarak yansıtıldığını dile getirerek, spekülatörlerin bu yolla büyük paralar kazandığını, vatandaşın ise ucuz et yemekten mahrum bırakıldığını ifade etti. Bu kararla beraber et fiyatlarında sınırlı bir gevşeme olabileceğini vurgulayan Tunç, “Ancak bu sorunun çözümü üretimden geçiyor. Üretime devam etmeliyiz, üretimi artıracak modeller üzerinde durmalıyız. Et fiyatları ancak bu şekilde düşecektir” değerlendirmesinde bulundu. Tunç son olarak et ithalatının 2010 yılı ile 2012 yılı sonunda yapıldığını sözlerine ekledi.

Kararla

*Karkas et ithalatıyapılacak
*ithalat sadece ESK tarafından
gerçekleştirilecek.
*Canlı hayvan için AB'den yapılacak italattaki yüzde 15 vergi sıfıra indi.
Kasaplar dertli

Besici Bayram öncesi et satmıyor

Şen Kasap işletmecisi Yiğit Kılıç, AB menşeli canlı büyükbaş hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasının kasaplara faydası olmadığını belirterek, raflarda satılan ürünlerin yerli olarak et borsasından temin edildiğini söyledi. Yaklaşan Kurban Bayramı'nın et fiyatlarını etkilediğini dile getiren Kılıç, “Besiciler bayram öncesinde et satmıyor" dedi. Nizamoğlu Kasap'ın sahibi Yakup Nizamoğlu ise kararın kasapların et maliyetini etkilemeyeceğini söyledi. Kararın, ithal et kullanan ESK gibi büyük işletmeleri ilgilendirdiğini aktaran Nizamoğlu, “İthalatın önünün açılması et fiyatlarındaki artışı engeller ama düşürmez” dedi.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.