Özgür olmak için para verip hapse giriyorlar

Özgür olmak için para verip hapse giriyorlar

Hapse girmek birçok kişinin korkulu rüyası ama onlar demir parmaklıklar ardına düşmek için para ödeyenler var, Sebebi ise çok ilginç

Hapse girmek birçok kişinin korkulu rüyasıyken Güney Kore'de demir parmaklıklar ardına düşmek için para ödeyenler var. Sebebi ise günlük hayatın stresinden kaçış.

Hongcheon kentinde kurulan İçimdeki Cezaevi adı hapishane 2013'ten bu yana kendi arzusuyla mahkum olan 2 bin Güney Koreliyi ağırlamış. Çoğunu stresli ofis ortamından bunalan masa başı çalışanlar ve ülkedeki ağır eğitim sisteminden kaçan öğrenciler oluşturuyor.

Hapishanede 24 saat kilitli kalmak için 90 dolar ödeyen 28 yaşındaki Park Hye-ri "Bu cezaevi beni özgür hissettiriyor" diyor.

Gerçek cezaevlerindeki kurallar geçerli

5 metrekarelik hücrede izole hayat yaşayan genç kadın, "Bana verilen işlere bakarsak aslında burada olmamam gerekiyor ama bir ara verip daha iyi bir hayat için kendimle baş başa kalmayı tercih ettim" diyerek anlatıyor neden orada olduğunu.

Bu cezaevinde de gerçekleri kadar katı kurallar uygulanıyor. Mahkumların birbirleriyle konuşmaları, cep telefonları veya saat gibi objelerin kullanılması yasak.

Müşteriler, diğer bir deyişle 'sözde mahkumlar' mavi renkte üniforma giymek zorunda. Bir yoga minderi, çay seti ile kağıt-kalem verilen mahkumlar yerde yatıyor. Odalarında küçük bir tuvalet var, ayna yok.

Her ne kadar burada kalmak ücretli olsa da, kalanların tam bir mahkumiyet yaşaması için yemek menüleri de oldukça mütevazi. Akşam yemeği için patates ve muzlu içeçek sunulurken, kahvaltıda ise sadece piriçli yulaf lapası veriliyor.

Cezaevinin kurucularından Noh Ji-Hyang, bu fikrin haftada 100 saat çalışmak zorunda kalan savcı eşinden çıktığını söylüyor. Noh'un eşinin "Bazen bir hafta hücreye tıkılıp, dinlenmek ve daha iyi hissetmek isterdim" demesi başlangıç noktası olmuş.

Uzmanlara göre, Güney Kore'de teknoloji ve ihracata dayanan ülke ekonomisi, okullarda ve iş yerlerindeki rekabeti stres kaynaklı rahatsızlıkları ve intihar vakalarını artıracak boyutlara taşıdı.

Güney Kore OECD ülkeleri arasında en fazla mesai yapan 3'üncü ülke

Ülkede 2017 yılında bir kişi ortalama 2 bin 024 saatini çalışarak geçirdi. Güney Kore, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) 36 üyesi arasında Meksika ve Kosta Rika'dan sonra çalışmaya en fazla zaman harcayan üçüncü ülke konumunda.

Halkın daha az çalışarak daha fazla kazanmasını sağlamak amacıyla asgari ücrete zam yapıldı, azami çalışma saati de haftalık 68'den 52'ye indirildi. Ekonomistler ise bu politikaların isthidam yaratmaktansa iş imkanlarını tehlikeye atabileceği uyarısında bulunuyor.

Noh, cezaevinde kalanların dışarı çıktıktan sonra 'asıl şimdi cezaevine giriyoruz' dediklerini aktarıyor. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum