Özbekistan'da vatandaşlıktan çıkarılma kolaylaştı

Özbekistan'da vatandaşlıktan çıkarılma kolaylaştı

Özbekistan'da vatandaşlıktan çıkarılma şartlarını hafifleştiren yasa değişikliği yürürlüğe girdi

Özbekistan'da, vatandaşlıktan çıkarmayı kolaylaştıran yeni yasa yürürlüğe girdi. Yasanın İslam Kerimov muhaliflerini ülkeden uzaklaştırmak için çıkarıldığı belirtiliyor.

Ozodlik radyosunun haberine göre, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov “Özbekistan Cumhuriyeti vatandaşlığı" yasasında değişiklik yapan yasayı 10 Ağustos'ta imzaladı. Bu kanun 29 Temmuz'da Özbek Meclisi tarafından kabul edilmiş ve 6 Ağustos'ta Senato tarafından onaylanmıştı.

Yasaya göre, diğer devletler yararına çalışan ya da ülkede güvenlik ve istikrara karşı suç işleyerek toplum ve devlete menfaatlerine zarar verenler vatandaşlıktan çıkarılacak.

Özbekistan Ceza Kanununa göre, savaşa teşvik etmek ya da savaş ilkelerini bozmak, soykırım, yabancı ülkelerde askerlik yapmak ya da bu ülkelerde istihbarat, polis ve başka güvenlik kurumlarında çalışmak, terörizm, ırkçı veya din temelli düşünceler suç olarak görülüyor.

Yeni yasanın 11 Ağustos 2015 tarihinden yürürlüğe girdi.

Bağımsızlıktan sonra dikta rejiminin siyasi ve dini baskıları ile ekonomik sıkıntılardan dolayı en az 5 Milyon Özbekistan vatandaşının ülkelerini terk ettiği biliniyor. Ülkede hala 5 milyon muhalifin olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.