Özbekistan'da 700 yıllık minarenin yerine fıskiye!

Özbekistan'da 700 yıllık minarenin yerine fıskiye!

Özbekistan'da 700 yıllık tarihi minare depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılıp yerine fıskiye inşa edilecek

Özbekistan'ın Andican şehir merkezinde 13. yüzyıldan kalma tarihi caminin minaresinin yerine fıskiye inşa edilecek. Özbekistan Başbakanın talimatına göre, tarihi minarenin de içinde bulunduğu 2,5 hektar alana Semerkant’taki ünlü Registan kültür kompleksi benzeri bir bina inşa edilecek.

Azadlık radyosuna konuşan Andicanlı insan hakları savunucusu Saidcahon Zainabitdinov konu ile ilgili şunları anlattı: “Tarihi alan içindeki her şeyi ortadan kaldırılıyor. Tarihi minare caminin biraz önünde duruyor. Yetkililer buraya bir pano astı. Bu panoda minarenin yerinde bir fıskiye görünüyor. Ben inşaatçılara da sordum. Onlar da tarihi minarenin bozulacağını söylediler"

Radyoya ismini açıklamadan konuşan yerel halktan bir tarihçi ise ortadan kaldırılması düşünülen minarenin 700 senelik olduğunu belirterek, “Bu minare 13. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir. 1882 yılında Ustalar Cihan ve Yusuf Ali'nin teklifi ile minare restore edilmişti. Bu minare tarihi ve kültürel miraslarımızdan biridir. Onda milli sanatımızın eşsiz örneklerini görmemiz mümkün. Onun ortadan kaldırılması asla istemiyoruz" dedi.

Andican Belediyesinin bir yetkilisi ise, tarihi minarenin ortadan kaldırılmasını Devlet Mimarlık ve İnşaat Komitesi başkan yardımcısının önerdiğini, Andican’da 9 büyüklüğünde deprem beklentisinden dolayı minarenin bu büyüklükteki depremi kaldıramayacağının gerekçe olarak sunulduğunu söyledi. "Bu uyarı gereği, teklife göre belediyemiz bir kararname hazırladı" dedi.

andijan_2.jpg

Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.