Oyuncukları tamir ederek çocukları mutlu ediyor

Oyuncukları tamir ederek çocukları mutlu ediyor

Radyo ve televizyonları tamirle geçen 40 yılın ardından oyuncak tamirciliğine başlayan Mustafa Nacar, 10 yıldır bozulan binlerce oyuncağı "iyileştirip" çocukları mutlu ediyor.

Bozulan radyo ve televizyonları tamirle geçen 40 yılın ardından torunlarının oyuncaklarını tamir ederek, oyuncak tamirciliğine başlayan 68 yaşındaki Mustafa Nacar, 10 yıldır hem ebeveynlerin hem de çocukların bozduğu 10 binlerce oyuncağı "iyileştirip" çocukları mutlu ediyor.

Nacar'ın Osmanbey'de bir oyuncak mağazasının üçüncü katındaki atölyesi, uzaktan kumandalı arabadan oyuncak helikoptere, dronedan oyuncak bebeğe, powerboarden robota kadar yüzlerce tamir edilmeyi bekleyen ve tamir edilen oyuncakla dolup taşıyor.

Çocuklar veya onlara "oyuncakları kullanmayı öğretmek isteyen" ebeveynleri tarafından bozulan oyuncakları tamir eden Nacar, yıllar önce tamir ettiği ancak teslim almayan oyuncakları da sahiplerinin alacağını ümit ederek, bekletmeyi sürdürüyor.

"'Bu bizim için çocuk oyuncağı.' derler ama..."
Nacar, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 14 yaşındayken radyo-televizyon tamircisi çırağı olduğunu, ardından radyo imalatında çalıştığını, askerden sonra radyo tamirciliğine başladığını ve 40 sene bu işi yaptığını anlattı.

Emekli olmasının ardından torunlarının oyuncaklarını tamir ederek, oyuncak tamirciliği yapmaya başladığını ve 10 yıldır bu işi sürdürdüğünü dile getiren Nacar, "Basit işleri anlatmak için ustalar 'Bu bizim için çocuk oyuncağı.' derler ama çocuk oyuncağı tamir eden de yok. Çok az kişi var bu işi yapan. Bildiğim kadarıyla 5 kişiyi geçmez. Ben varım, bir arkadaşım var, bir de toptancıların oyuncaklarını tamir eden bir arkadaş daha var. Elektronik oyuncaklar da çok değişti, elektronik temel bilgisi olmadan oyuncak tamir etmek çok zor. " diye konuştu.

"Çocuklar mutlu olunca ben de mutlu oluyorum"
Mustafa Nacar, uzaktan kumandalı arabadan konuşan bebeğe, oyuncak helikopterden powerboard'a kadar çok çeşitli oyuncakların tamirini yaptığını anlatırken, şöyle devam etti:

"Çoğunlukta tamire uzaktan kumandalı arabalar, oyuncak helikopterler geliyor. Daha ziyade ebeveynler bozuyor, öğreteceğiz diye. Çocuğa diyorum ki 'Çarpmışsın bunu', çocuk diyor ki 'Babam şuraya çarptı', "Annem avizeye çarptı'. Bizim zamanımızda olmadığı için onların içinde de kalmış. Bizim de oyunumuz çok oluyor, tamir ederken hemen hemen her gün oynuyorum. Çocuklar, 'Dede oyuncak bebeğim ağlıyor, susmuyor' ya da 'Ağlamıyor'; 'Helikopterim uçmuyor.', 'Arabamın tekerleği çıktı' gibi şikayetlerle geliyor. Sanki çocuğun hastalanınca doktora götürürsün ve iyileşince çok sevinirsin ya aynı oradaki gibi. Çocuklar çok mutlu oluyor, oyuncakları tamir edilince. Çocuklar mutlu olunca ben de mutlu oluyorum." 

"ABD'de tamir edilmeyince buraya getiriyor"
Nacar, insanların tamir edildiğini öğrendikten sonra daha fazla bozuk oyuncak getirdiğini belirterek, "Bir köpük tabancasının bile 3 kez geldiğini biliyorum. İstanbul dışından da yurt dışından da kargoyla tamire oyuncak gönderiliyor. İnternetten falan buluyorlar. Benim yaşlarımda biri ABD'den bir küçük helikopteri 4 kez getirdi. Buradan alıyor torununa götürüyor, bozulunca orada tamir etmiyorlar, o da alıp buraya getiriyor." diye konuştu.

Hemen hemen bütün oyuncakları tamir edebildiğini dile getiren Nacar, şöyle devam etti:

"Malzeme bulmak mesele. Biz burada frezecilere, tornacılara gidiyoruz, yalvara yakara 'Şu dişliyi yap.' diyoruz. Onlar da çok seri olmadığı için yapmıyorlar, 'Makinamızın ayarını bozup buna bir dişli mi yapacağız.' diyorlar. Çok fazla miktarda olursa, 50-100 tane olursa birine yalvar yakar yaptırıyoruz. Yurt dışından getirebildiğimiz zaman bazı malzemeleri, pilleri falan getirtiyoruz. Tamirci arkadaşlarla da iletişim halindeyiz, onlarda olmayan bir malzeme bende veya bende olmayan onlarda olabiliyor."

Nacar, bazı oyuncakların tamirinin 5 dakika, bazılarının ise 2 gün sürebildiğini belirterek, günde ortalama 10 oyuncak tamir ettiğini, bunun da 10 yılda 30 bin oyuncağa denk geldiğini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.