Oxin Medresesi'nde 73 talebe icazetlerini aldı

Oxin Medresesi'nde 73 talebe icazetlerini aldı

Gündüzleri dağlarda talebelere gizli gizli ders vererek ilimin yayılmasına vesile olundu

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Koyunlu köyünde bulunan Alâiyye Erkek Yatılı Kur'an Kursu'nda (Oxin Medresesi) gerçekleştirilen merasimle 73 talebeye icazetleri verildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan icazet töreninin açılış konuşmasını yapan Oxin Medrese Müderrisi Şeyh Fethullah Ayte, ilimlerini tamamlayan 75 talebeye icazet vermenin mutluluklarını yaşadıklarını belirterek, bu mutlu günlerinde programlarına iştirak edenlere teşekkür etti.

Ayte, "Şeyh Fetullah El Varkanisi'den başlayıp günümüze gelen 150 yıllık bir medrese geleneğimiz var. Bu süre içerisinde eziyet, sıkıntı, sürgün görülerek bu gelenek sürdürüldü. Dedelerimiz Gaziantep'e, İzmir'e sürgün edildi, işkencelere maruz kaldılar. Ama yaşatılan bu zulümlere karşı hiçbir şekilde taviz verilmedi. Gündüzleri dağlarda talebelere gizli gizli ders vererek ilimin yayılmasına vesile olundu. Ama bugün imkânlar var. Babalarımız, dedelerimiz yetiştirdiği talebeleri köylere gönderirdi. 6 ayda bir talebesini gönderdiği köylere gider ve köylülerin memnun olup olmadığını öğrenirdi. Hamdolsun bu gün Oxin dışında da medreselerimiz var. Bu medreselerde ilim tahsil ediliyor." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının medreselere verdiği öneme dikkat çeken Bitlis Müftüsü M. Feysal Geylani, diyanet ve medreselerin birlikte hareket etmeleri için çalışmaların yapıldığını söyledi.

Program yapılan icazet töreninin ardından verilen ikram ile son buldu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.