Otomobillerde kara kutu teknolojisi

Otomobillerde kara kutu teknolojisi

AB ülkeleri genelinde, akıllı hız asistanı, kara kutu, acil fren yardımı, acil şeritten ayrılma uyarı sistemi, acil durum fren lambası ve alkol ölçüm cihazı ön hazırlığı gibi yeni sistemler kademeli olarak zorunlu tutuluyor.

Günümüzün modern otomobilleri güvenlik sistemlerinde artık hava taşıtlarıyla rekabet ediyor. Her geçen gün, satışa sunulan araçlarda zorunlu olarak kullanılması gereken aktif ve pasif güvenlik sistemleri gelişiyor. AB ülkelerinde satılan otomobiller için daha önce zorunlu olarak getirilen ABS, ESP veya lastik basınç kontrol sistemlerine ek olarak 7 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yeni güvenlik sistemleri devreye giriyor. Bu tarihten itibaren akıllı hız asistanı, kara kutu, acil fren yardımı, acil şeritten ayrılma uyarı sistemi, acil durum fren lambası ve alkol ölçüm cihazı ön hazırlığı gibi sistemlerin kullanılması zorunlu oluyor. Bu sistemlere sahip olmayan otomobiller belirlenen tarihten sonra AB ülkelerinde satılamayacak. Bu yeni sistemler kademeli olarak araçlara entegre edilip çoğu 2023 ilk çeyrekte satışa sunulacak Togg'da da kullanılacak.

AKILLI HIZ ASİSTANI

Akıllı hız yardımcısı (veya ISA; Akıllı Hız Yardımı), sürücüyü, yasal hız limitlerini aştığında kokpitteki bir ekran veya titreşimli bir gaz pedalı aracılığıyla uyarıyor. Sistem kontak açıldığında devreye giriyor, ancak sürücü tarafından manuel olarak devre dışı bırakılabileceği gibi yeniden etkinleştirilmesinin de kolay olması gerekiyor. Akıllı hız yardımcısı, kullandığı verileri trafik işaret levhaları tanıma yoluyla veya elektronik navigasyon hizmetlerinden alıyor.

ARAÇ KENDİ FREN YAPIYOR

Yeni otomobillerde artık acil fren yardımı desteği bulunması zorunlu olacak. Sistem, olası tehlikeli durumları otomatik olarak algılayıp, çarpışmayı önlemek veya şiddetini azaltmak için sürücüden bağımsız olarak fren yapıyor. Sistem araçtaki radar, lidar ve kamera sistemleri ile kontrol ünitesinden gelen verileri kullanıyor. AB yönetmeliklerine göre, 6 Temmuz 2022 ve 7 Temmuz 2024 arasında acil fren yardımcısı standart donanıma eklenecek.

ALKOLLÜ DİREKSİYONA GEÇMEK ZORLAŞIYOR

Sürücülerin alkol alıp direksiyona geçmelerini önlemek için geliştirilen yeni sistemler otomobillere uyarlanmaya başlıyor. AB'de satılan, üretilen 2022 ve 2024 tarihleri için binek otomobillerin, alkole duyarlı bir immobilizerin sonradan takılmasına izin veren standart bir ara yüze sahip olması gerekiyor. Yüz tanıma teknolojiyle entegre olan sisteme başkası üflese de araç çalışmayacak. Ayrıca, akıllı sürücü yorgunluk uyarısı, şerit takip sistemi, aracın arkasındaki engelleri algılayıp sürücüyü uyaran geri vites yardımcısı ve arka koltuk yolcuları için emniyet kemeri uyası sistemleri de standartlar arasına ekleniyor.

KARA KUTU KAYITTA

Araçta, yolcu uçaklarındaki gibi görev yapan 'kara kutu' bir çarpışmadan hemen önce, çarpışma sırasında ve hemen sonrasındaki verileri kaydedip saklıyor. Araç hızı, frenleme, aracın yoldaki konumu ve eğimi, tüm güvenlik sistemlerinin durumu ve devreye girme derecesi, eCall sisteminden ve aktif güvenlik ve kaza önleme sistemlerinden gelen verileri kaydediliyor. Kayıt ve depolama sadece kapalı sistem içerisinde gerçekleştiriliyor, yani başka bir merkeze yollanmıyor. Ancak etkililer talep ettiinde gönderiliyor.

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.