'Otobüs sürücüleri belirli aralıklarla teste tabi tutulmalı'

'Otobüs sürücüleri belirli aralıklarla teste tabi tutulmalı'

SÜ Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Lorasokkay, "En fazla hasarın ve can kaybının oluştuğu kazalarda otobüsler ilk sırada yer alıyor. otobüs sürücüleri belirli aralıklarla teste tabi tutulmalı." dedi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Lorasokkay, en fazla can kaybı ve hasarın yolcu otobüsü kazalarında yaşandığını belirterek, otobüs sürücülerinin belirli aralıklarla teste tabi tutulması gerektiğini vurguladı.

Lorasokkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik kazalarının bütün ülkeler için sosyal, sağlık ve ekonomik açıdan ciddi tehlike oluşturduğunu söyledi.

Her yıl dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyon insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, yaklaşık 10 milyon kişinin yaralandığını aktaran Lorasokkay, Türkiye'de de günde binden fazla trafik kazası meydana geldiğini, ortalama 25 kişinin öldüğünü, 290 kişinin yaralandığının tahmin edildiğini kaydetti.

Trafik kazalarına ilişkin çalışmalar yaptıklarını anlatan Lorasokkay, Türkiye'de son günlerde yaşanan trafik kazalarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Her önüne gelen otobüs şoförü yapılmamalı"

Lorasokkay, otobüs sayısının artmasıyla, yolcuların ve otobüs personelinin güvenliğinin daha ön plana çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"En fazla hasarın ve can kaybının oluştuğu kazalar arasında otobüsler ilk sırada yer alıyor. Teknoloji ve sağlık alanında gerçekleşen gelişmelerle kazalarda ortaya çıkan can kaybında azalma görülmesine rağmen, mal kaybı aynı oranda devam etmektedir. Çeşitli kaynaklardan alınan istatistik verileri ve raporları, istatistiksel metodlarla değerlendirdik. Dünya çapında geniş şekilde kullanılan toplu taşıma aracı olan otobüs kazalarının çoğunluğu devrilme ve şarampole yuvarlanma şeklinde olmaktadır. Otobüs kazalarının nedenleri arasında insan eğitimi, ruh hali, aracın yük yolcu durumu, yol faktörü, mevsim faktörü, araçların darbelere karşı sağlamlığı, alkollü ve keyif verici ilaç ile araç kullanma yer alıyor."

Otobüs kazalarında eğitimin ayrı bir önemi olduğuna işaret eden Lorasokkay, her önüne gelenin otobüs şoförü yapılmaması gerektiğini vurguladı.

"Ehliyet alımlarına yeni bir düzenleme yapılmalı"

Otobüs sürücülerinin ehliyet alımları konusunda yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Lorassokya, şu önerilerde bulundu:

"Şoförlüğün önemi anlatılmalı, elit bir meslek haline getirilmelidir. Sürücünün yolcuyla iletişimi bile kazaların önüne geçmek için bir neden. Bu kişilere özel iletişim dersi verilebilir. Her yere denetim mekanizması kuramazsınız. İnsanın kendi oto kontrolünü yapma yetkinliğini kazanması gerekiyor. Trafik işaret ve levhalarının bilinirliği üzerine yetkinlikleri sağlanmalı. Otobüs sürücüleri ömür boyu öğrenme çerçevesine alınmalı, yeniliklere açık olmalıdır. Kendisini güncellemesine destek verilmelidir. Belirli aralıklarla, bu iki yılda bir olabilir, çeşitli testlere tabi tutulma şartı getirilmeli, özellikle öfke kontrolü gibi. İnsan ruh haline göre dikkatli hareket eder. Kurallara uyma konusunda bilinç oluşturulmalıdır. Trafik ihlali yapana ceza değil, belirli eğitimi alması sağlanmalıdır. Ceza yazılıp, gönderilmemelidir. Bazı sürücüler hangi maddeden ceza yediğini bile bilmiyor. Görsel eğitim almaları sağlanmalıdır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.