Osmanlı'nın en eski camilerinden biri gün yüzüne çıkıyor

Osmanlı'nın en eski camilerinden biri gün yüzüne çıkıyor

Bursa'da, Osmanlı döneminden kalma 690 yıllık tabhaneli (misafirhane) cami ve külliyesinin kalıntılarının gün ışığına çıkarılması için kazılar öncesi etüt çalışması yapıldı.

Osmanlı döneminde gezici dervişlerin kaldığı "tabhane"nin bulunduğu Orhangazi Camii ve külliyesinin kalıntılarının ortaya çıkarılması amacıyla kazılara başlanacak

Alanda incelemelerde bulunan İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1325 yılında inşa edilen Orhangazi Camii'nin, Osmanlı'nın en eski çinili yapısı olduğunun tahmin edildiğini aktardı.
Belediye Başkanı Osman Sargın da eski dönemlerde tabhanede gezici dervişlerin kaldığını söyledi.
Külliyenin kamulaştırmasının Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasının, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylandığını aktaran Sargın, "Burada 700 yıllık bir caminin kalıntıları var. Ölçüm ve temizleme çalışması yapıldı. İnşallah kısa zamanda bu kalıntılar gün yüzüne çıkarılarak vatandaşların hizmetine sunulacak" dedi.
Kazı ekibinin başkanı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kılavuz ise " Osmanlı Devleti'nin ilk tabhanelicami ve külliyesinin" Orhangazi Camii olduğunu ifade etti.
Erken dönemin Osmanlı camileri içinde özel bir yeri bulunan bu yapı grubunun, Anadolu-Türk mimarisinde ilk olarak Bursa'da Orhan Gazi döneminde ortaya çıktığını bildiren Kılavuz, "Orhangazi Cami de bu yapıların ilkidir. Caminin iki yan mekanında misafirlerin kalması için bölümler mevcuttur. Bu yapılara 'tabhane', 'yan mekanlı' ya da 'zaviyeli' deniliyor. Buradaki diğer önemli özellik de İznik çinileridir. Yapı, 2 metre yüksekliğe kadar altıgen yapıdaki çinilerle süslü ve buradaki çiniler, Osmanlı Devleti'nin en erken tarihli İznik çinileridir" diye konuştu.
Kılavuz, kazıya başlamamalarına rağmen çok sayıda eşsiz İznik çini parçaları bulunduğunu sözlerine ekledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.