Osmanlı'nın Ayasofya'daki ramazanları

Osmanlı'nın Ayasofya'daki ramazanları

Ramazanın ilk cuması Ayasofya'da kılınırdı, kadir gecesi ve bayramlarda ise...

Risale Haber-Haber Merkezi

Kadir gecesinde Ayasofya da iftar etmek gelenekti, hem devlet bürokrasisi hem de halk bu geleneğe uyardı. Ramazanın ilk cuması Ayasofya, ikincisi Eyüp Sultan, üçüncüsü Fatih dördüncüsünü de Süleymaniye‘de kılmak bir ananeydi. On beşinci gününde ise Hırkai Şerif’e gidilirdi.

Hünkarlar ibadetlerini genellikle saray camiinde eda ederler. Ayasofya’da ezan okunmasına müteakip saray müezzini de ezana başlardı ve koğuşlarda ezanı bekleyen görevlilerle birlikte sultan bu camiye gelirdi. Sultan Hünkar Mahfeline geçer ve namaz cemaatle eda edilirdi. Genel olarak sultanlar teravih namazlarında, Ayasofya, Sultanahmet, Bayezıt, Fatih ve Süleymaniye'ye giderledi. Bunun dışında tebdili kıyafetle İstanbul’da cami cami dolaşanlar olduğu da rivayet edilir.
Kadir Gecesinde Kadir Alayı tertip edilirdi Topkayı sarayında. Bu gece en çok gidilen cami Ayasofya idi. Topkapı sarayının Ayasofya’ya kadar olan yolu meşaleler yakıldığı gibi önden giden yirmi meşale ve kırk fener  yolu aydınlatırdı. Padişah bizzat cemaatin önüne geçip namaz  kıldırmaz vazifeli imama uyardı.

Bayram alayları büyük bir debdebe ile olurdu. Sultanahmet’e gidilirdi bayram namazı için. Sarayda  merasimde görevli olanlar ise, namaz için Ayasofya’ya giderler, namazı müteakip saraya döner hazırlıklar yaparlardı.

Prof. Dr. Himmet Uç'un yazısı için TIKLAYINIZ