Osmanlıca ilkokul'da da okutulmalı

Osmanlıca ilkokul'da da okutulmalı

Türk mütefekkir Cemil Meriç'in "ebedi talebesi" ve yazar Ekrem Tahir, Osmanlıcanın ilkokuldan itibaren okutulması gerektiğini söyledi.

Türk mütefekkir Cemil Meriç'in "ebedi talebesi" ve yazar Ekrem Tahir, Osmanlıcanın ilkokuldan itibaren okutulması gerektiğini söyledi.

Tahir, Meriç'in doğumunun 100. yılına ithaf ettiği "Düşüncenin Vücudu&Yarı Türk" adlı kitabını Viyana'da düzenlediği konferansta tanıttı. Daha önce "Babil’deki Türkiye" ve "Varlık ve Hece" adlı iki kitabı yayımlanan Tahir, 34 yıldır Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşıyor.

"Bizim zihniyetimiz maalesef değiştirildi"

Meriç'in "ebedi talebesi" olduğunu söyleyen Tahir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Düşüncenin Vücudu" kavramını "insanları düşünmeye sevk etmek" amacıyla kullandığını belirterek, insanların aldığı gıda ve okuduğu kitap ve düşüncelerin "eseri ve esiri" olduğunu söyledi. Tahir, kitabında 2 asırdır topluma enjekte edilen "Batı düşüncesi mikrobuna" dikkati çekmek istediğini aktardı.

"Toprak kaybedebilirsiniz ama ruhu kaybederseniz her şey biter" diyen Tahir, "Biz İslam-vahiy medeniyetinin çocuğuyuz. O medeniyetin ruhunu taşıyoruz. Ama bizim zihniyetimiz maalesef değiştirildi. Yani vücudumuzun derisi değiştirildi." ifadelerini kullandı.

"Üniversitedeki profesörler bile Osmanlıca metni okuyamıyor"

İlkokuldan itibaren Latin alfabesiyle Osmanlıcanın paralel olarak öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Tahir, şunları kaydetti:

"Okullarda Latin alfabesi ile Osmanlıca paralel olarak verilmelidir. Osmanlıcayı sadece lisede değil, ilkokul ve ortaokulda da okutacaksınız. Dedelerimizin yakılan kömürleşen ve çoğu talan edilen eserlerine erişme imkanımız olur. Koymazsanız ne olur? Metinleri okuyacak insan bulamayız. Mesela üniversitedeki koca koca profesörler bile Osmanlıca metni okuyamıyor. Bilenler de öldü zaten. Mesela Cemil Meriç, Necip Fazıl gibi Osmanlı döneminde eğitim görenler biliyorlardı. Gittikçe kayboluyor. Bu çok önemli. Dönersek aslımıza rücu ederiz. Bugün başlarsak en geç 50 sene sonra sarsılmaz bir nesil gelir."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum