Osmanlı padişahları Kadir gecesinde özellikle Ayasofya'ya giderdi

Osmanlı padişahları Kadir gecesinde özellikle Ayasofya'ya giderdi

Osmanlı döneminde Kadir gecesi özel bir uygulama çerçevesinde idrak edilirdi

Risale Haber-Haber Merkezi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Ölmez, Osmanlı padişahlarının Kadir gecesinde namazlarını özellikle Ayasofya'da kıldıklarını söyledi.

Ölmez, sosyal medya hesabından bu akşam idrak edeceğimiz Kadir Gecesi'ne dair geçmişte yapılan bir uygulamayı hatırlattı:

"Osmanlı döneminde Kadir gecesi özel bir uygulama çerçevesinde idrak edilirdi. Hatta bu programa yabancı ülke sefirleri bile dahil olur, Ayasofya Camii'nin üst katından icra edilen programı izlerlerdi.

"Osmanlı padişahları Kadir gecesinde namazlarını selatin camilerinden birisinde özellikle de Ayasofya'da kılarlardı. Kroniklerde "kadir namazı" diye adlandırılan tesbih namazını halkla birlikte kılarlardı. Camiye giderken padişahın geçeceği güzergahta "kadir alayı" yapılırdı.

"Kadir alayı"nın geçeceği güzergâhtaki yollar önceden tamir edilir, fenerler, çarkıfelekler, kandiller ve meşalelerle donatılırdı. Binalar elden geçirilip boyanırdı. Güzergâhın uygun yerlerinde halkın alayı rahatça seyretmesi için oturma yerleri yapılırdı.

1636 Ramazanı Kadir gecesinde Evliya Çelebi Ayasofya Camii müezzin mahfelinde güzel sesiyle Kur'an-ı Kerim okur. O sırada camide olan Sultan IV. Murad Evliya Çelebi'nin Enderun'a alınmasını ister. Evliya Çelebi bu olayı Kadir gecesinin bereketi olarak yorumlar.

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum