Osmanlı Halk Pazarı'ndaki yangının sebebi

Osmanlı Halk Pazarı'ndaki yangının sebebi

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığınca hazırlanan raporda, yangının elektrik kontağından çıktığı belirtildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığınca hazırlanan raporda, Keçiören'deki Osmanlı Halk Pazarı'nın kullanılamaz hale geldiği yangının, elektrik kontağından çıktığı bildirildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Osmanlı Halk Pazarı'ndaki yangın sonrasında itfaiye ekipleri alanda incelemelerde bulunarak, rapor hazırladı.

Raporda, çarşının çatı kısmındaki peron aralarının şeffaf PVC levhalarla kaplı olduğu, tavana yakın kısımlarda polyester dokuma, naylon ile bez tente ve branda bulunduğu belirtildi.

Dükkanlarda da kolay tutuşan tekstil ürünleri, plastik, sünger, kağıt gibi malzemelerin satıldığı ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Priz ve aydınlatma armatürlerine giden elektrik tesisatı kablolarının, bazı yerlerde üzeri açık metal kanallarla, bazı yerlerde açıktan seyyar olarak çekildiği, çarşıdaki dükkan ve tezgahların peronlar boyunca uzandığı, bitişik nizamda dizayn edildiği, ara bölmeler ve üst çatı kaplamalarının PVC, plastik, kontrplak, sunta gibi malzemeler, dükkan girişlerinin ise sac kepenklerle kapatıldığı, dükkan ve tezgahların çoğunluğunda ısınmak, çay ve yemek yapmak amacıyla elektrikli ısıtıcı, infrared ısıtıcı, LPG tüpleri, POS cihazı, bilgisayar, yazar kasa ve telefon şarjı gibi elektrikli cihazların prizlere takılı olduğu, yangının ihbar saatinden çok önce başladığı ve için için yandığı, çıkan dumanların da havanın aşırı sisli olması nedeniyle fark edilemediği tespit edildi.

Çarşının 2. peronunun orta kısımlarındaki dükkan ve tezgahlarda bulunan prizlere takılı elektrikli cihazlar ile kış nedeniyle çalışır durumda bırakıldığı düşünülen elektrikli ısıtıcı ile aydınlatma armatürlerine giden elektrik tesisatlarının herhangi birinde oluşan ark ve şase neticesinde yangının başladığı belirlendi."

Yanan kablo izoleleri ve kıvılcımların, pazardaki naylon, plastik, sünger, kağıt, kontrplak, sunta ve OSB gibi malzemelerin tutuşarak yangının büyümesine yol açtığına işaret edilen raporda, "Deodorant, sprey ve LPG tüplerinden ortama yayılan gazlar ve peron aralarındaki şeffaf PVC levhalar, polyester dokuma, naylon ve bez tente ile brandaların yanması sonucu oluşan yoğun alevlerin de yangının çok kısa sürede çarşının geneline yayılmasına neden olduğu kanaatine varıldı" ifadeleri kullanıldı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.