Osmanlı başkentinde hata yok

Osmanlı başkentinde hata yok

Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış olan kadim şehir Edirne'de bulunan camilerde kıble yönü hatası bulunmadığını söyledi.

Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, son günlerde basında ve kamuoyunda 'kıblesi hatalı camiler' ile ilgili yer alan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Türkiye genelinde sadece bir ya da iki caminin kıble yönünün hatalı olabileceğine değinen Üzüm, Edirne'de başta Mimar Sinan'ın 'Ustalık eserim' dediği Selimiye Camii olmak üzere Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet döneminde yapımı tamamlanan yaklaşık 324 caminin kıble yönlerinin kusursuz olarak tespit edildiğini belirtti.

Fatih'in şehri

Tarihte astronomi ile yakından ilgilendiği bilinen ve Edirne'de doğup büyüyen Fatih Sultan Mehmet'in şehrinde Osmanlı döneminde başta Mimar Sinan olmak üzere dönemin mimarları tarafından yapılan camilerin hatasız olarak imar edildiğini dile getiren Üzüm, “Edirne'de böyle kıblesi biraz yanlış olabilecek bir camimiz yok. Edirne'de camilerin tamamında kıble yönü çok güzel tespit edilmiş. Camilerin kıbleleri tespit edilirken bizler müdahale ediyoruz, hem kıble saati ile hem de bilimsel metotlarla tespit edip, çok şükür Edirne'mizde Selimiye'miz, Üç Şerefeli Camii, Ulu (Eski) Camii bunlar hakikaten çok güzel tespit edilmiş. Zaten o dönemlerde İslam ülkelerinde astronomi hesabı çok gelişmiştir. Astronominin temel bilgileri bizim medeniyetimizdedir. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı'nın yükseliş dönemi ve bizim ilimde en zirvede olduğumuz dönemlerden birisi. Ve ilim adamlarına da çok önem verilmiş. Bu bakımdan Edirneliler olarak da gerçekten çok şanslıyız. Edirneli Mehmet'in vatandaşlarıyız. Biliyorsunuz, Fatih Sultan Mehmet, 'Bana Edirneli Mehmet demeniz kafidir' diyordu, 'Başka bir unvan istemiyorum' diyordu" dedi.

Kıble saati ile yapılan tespitler doğrudur

Müftü Üzüm, son günlerde bazı camii şeriflerin kıblelerinde biraz sapma olduğu veya tam kıbleye yönelmediği gibi haberlerin yer aldığını belirterek, “Bu camii şeriflerde kıble saatine göre veya bilimsel metotlarla yapılan tespitlerde asla bir sapma olmaz. Zaten çok istisnai durumlarda hata yapılmış olabilir. Türkiye'de de belki böyle bir iki camii bulunur. Kıble saati ile yapılan tespitler kesinlikle doğru tespitlerdir ve bilimsel metotlarla da pusulalar metallerden etkilenebiliyor. Onu hem bilimsel metotla hesap yöntemiyle hem de kıble saatiyle de teyit edilerek yapıldığı zaman bu tespit çok isabetli ve doğru bir tespit olmuş olur. Şimdi cep telefonlarında da kıbleyi gösteren uygulamalar var. Ama bazen etkilenmeler olabiliyor" ifadelerini kullandı.
Üzüm, bazı özel işletme sahiplerine de bir çağrıda bulunarak, “Otel odalarında lütfen otelcilerimiz kıble işaretini çekmecelerin içine sabitleyerek koyabilirler. Bu uygulama müşterilerinin artmasına da vesile olur" diye konuştu.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.