Osmanlı Araştırmaları Vakfı: Yargıtay, Akgündüz’ün kitabına toplatma kararını bozdu

Osmanlı Araştırmaları Vakfı: Yargıtay, Akgündüz’ün kitabına toplatma kararını bozdu

Kararın Yargıtay’a taşınmasının ardından Yargıtay tarafından verilen karar

Osmanlı Araştırmaları Vakfı, Yargıtay tarafından Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün "Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzzaman Said Nursî" adlı kitabının ikinci cildine toplatma kararı veren yerel mahkemenin kararının bozulduğunu açıkladı.

Vakfın açıklaması şöyle:

Vakıf başkanımız Prof. Dr. Ahmet Akgündüz tarafından kaleme alınan Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzzaman Said Nursî ve İlmî Şahsiyeti adlı 6 Ciltlik çalışmanın 2. Cildinde yer alan bir belgeden dolayı açılan davanın neticesini kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

2014 yılında Osmanlı Araştırmaları Vakfı tarafından yayınlanan Arşiv Belgeleri Işığında Bediüzzaman Said Nursî ve İlmî Şahsiyeti isimli kitabımızın 2. Cildinin 950. Sayfasında yer alan “Faaliyet-il Hizbül Berzaniyye Takribül Ekradiye” başlıklı belge, herhangi bir yorum yapılmadan okuyucunun nazarına takdim edilmiş ve belgeye dair yorum da kitabı okuyanlara bırakılmıştı. Fakat müellifin bu objektif tutumuna rağmen 1-2 okuyucu, verilen belgenin “yakınlarının ve kendilerinin kişilik haklarına saldırı içerdiği” ifadesiyle mezkûr kitapla ilgili mahkemeye başvurmuştu. 10/5/2016 tarihinde ilgili mahkeme de davanın kısmen kabulüne karar vermişti.

Kararın Yargıtay’a taşınmasının ardından Yargıtay tarafından verilen karar şu şekilde olmuştur:

“Somut davada; davalı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün Hukuk Tarihi ve İslam Hukuku alanlarında uzmanlaştığı, diğer davalı Osmanlı Araştırmaları Vakfı’nın başkanı olduğu, Başbakanlık Osmanlı Arşivinde Uzman Müşavir ve Devlet Arşivleri Danışma Kurulu üyeliği sıfatlarıyla araştırmalarda bulunduğu, tarihçi ve araştırmacı yazar ve öğretim görevlisi olarak ifade ve yayın özgürlüğü kapsamında yoruma yer vermeksizin elde edilen belgeye kitabın bir sayfasında yer verildiği ve bu özgürlük çerçevesinde kaleme alınan eserde, davacının kardeşine yönelik kasti ifadeler ve kişilik haklarına saldırı bulunmadığı gözetildiğinde, davanın tümden reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya uygun düşmemiş, bu durum kararın bozulmasını gerektirmiştir.
Karar No: 2019/3570”

Bu vesile ile daha önce mahkemenin kısmen verdiği kararın ardından gerek bazı haber siteleri gerek sosyal medya aracılığıyla “Akgündüz’ün kitabı toplatıldı / Akgündüz’ün kitabına toplatma kararı” şeklinde yayılan haberler gerçeği yansıtmamış ve kamuoyunu yanıltmıştır. Söz konusu davanın açıldığı tarihten bugüne kadar ilgili kitap satılmaya devam etmiş ve inşaallah da edecektir.

Okuyucularımızın ve kamuoyunun bilgisine sunulur.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.