Osmaniye'de kuraklık çiftçiyi perişan etti

Osmaniye'de kuraklık çiftçiyi perişan etti

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde havaların kurak gitmesi ve yaklaşık bir aydır yağmur yağmaması nedeniyle buğdaylar filizlenmedi. Kurak havalar ilçenin en önemli geçim kaynağı olan turpu da vurdu.

Çukurova'da hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağmurun yağmaması nedeniyle buğday eken çiftçilerin endişeli bekleyişi sürüyor. Türkiye'nin turp ihtiyacının önemli oranda karşılandığı Kadirli ilçesinde turp üreticileri de zor günler geçiriyor. Turpta rekolte düşerken 20 kiloluk turp poşetleri 5 yıl önceki fiyatlara gerileyerek 10 TL'den alıcı buluyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, Kadirli'nin yağış almaması nedeniyle buğday eken çiftçilerin perişan olduğunu belirterek, "Kadirli'de yaklaşık 40 bin dönüm arazide buğday 1 ay önce toprakla buluştu. Ekimi yapılan buğday bu yıl havaların kurak gitmesi nedeniyle topraktan çıkmadı. Hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağmurun yağmaması nedeniyle Kasım ayında ekimi yapılan buğday kuraklık nedeniyle topraktan çıkmadı. 1 aydır çiftçilerimiz yağmurun yağmasını bekliyor. Buğday ekiminin başladığı Kasım ayından bu yana yağmur yağmaması nedeniyle çiftçilerimiz perişan durumda. Sulama yapılması ise çiftçiye ayrı bir külfet getiriyor. Sulama yapması durumunda çiftçi ektiği üründen istediği kazancı sağlayamayacak ve zarar edecek. Şuana kadar Çukurova'da yağış beklenmiyor. Çiftçimiz kara kara düşünüyor. Turp üreticileri de bu kurak havadan etkilendi" dedi.

Ayrıca bazı çiftçilerin ekilen buğdayın çeşitli hayvanlar tarafından topraktan çıkarılması nedeniyle yeniden ekim yaptığı belirtildi. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.