Oruç: Filipinler Bangsamoro Temel Yasası'nı değiştirdi

Oruç: Filipinler Bangsamoro Temel Yasası'nı değiştirdi

Filipinler'de Bağımsız İzleme Heyeti üyesi Hüseyin Oruç, "Bangsamoro Temel Yasası"nda İslami Cephe tarafından kabul edilmesi mümkün olmayan değişiklikler yapıldı" dedi.

Filipinler'in güneyindeki Müslüman direniş hareketi Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ve merkezi hükümet arasında 2012'de imzalanan Çerçeve Anlaşması ve 2014'de imzalanan Kapsamlı Anlaşma ile önemli bir noktaya gelen "barış süreci" devam ediyor.

Süreci takip etmek üzere oluşturulan beş kişilik Bağımsız İzleme Heyeti üyesi İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, 14. dönem toplantıları için Filipinler'de bulunuyor. Bu dönemde başkent Manila, Bangsamoro Cotabato, Zamboanga ve Basilan'da devlet, İslami Cephe, kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileriyle toplantılar yapılacak.

"Kabul edilemez değişiklikler"

Bölgede bulunan Oruç, yaptığı açıklamada, barış sürecinin haziran ayında yapılan sembolik silah bırakma ve 145 gerillanın sivil hayata dönüşü programı sonrası bir bekleme dönemi yaşadığını söyledi.

"Çok ciddi değişiklikler yapıldı"

Oruç, "Sürecin şu an en önemli ve kritik aşaması iki tarafın oluşturduğu bağımsız bir heyet tarafından hazırlanan Temel Yasanın meclisten geçirilmesi" diye konuştu. Oruç, "Temsilciler Meclisi ve Senato yasayı görüşürken, alt komisyonlarda yasa çok ciddi değişikliklere uğradı. Özellikle kimlik ve zenginliklerin paylaşılması konularında İslami Cephe tarafından kabul edilmesi mümkün olmayan değişiklikler yapıldı" ifadesini kullandı.

Oruç, bu hafta tekrar açılan Meclis'in görüşmelere devam ettiğini, iki tarafın görüşme panelleri ve toplantılar yaparak çözüm geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.