Ortadoğu fitnesinde esas akıl İngiltere

Ortadoğu fitnesinde esas akıl İngiltere

SDE Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, 1916'ta Ortadoğu'yu dizayn edenlerin yeniden aynı şeyi yapmaya çalıştıklarını söyledi. 'Buradaki esas akıl İngiltere'dir' diyen Akgün, 'Bize rağmen harita çizilmez' ilkesini benimseyen İngiltere'nin bölgedeki oluşumları desteklediği görüşünde.
 
Yeni Şafak'a konuşan Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bir stratejik akıl arıyorsak, yerli akıl olarak eski Baas'çı geleneğin sahip olduğu devlet aklı burada var. Bu örgüt ismini 2013'te Irak Şam İslam Devleti olarak değiştirdi. Buradaki Şam, Suriye'deki Şam değil. Osmanlı dönemindeki eski Bilad-ı Şam, geniş coğrafya. Dışarıdan kim destekler denildiğinde Körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan için en büyük tehlike İran'ın güçlenmesi olduğu için destek oluyor.
 
Bunun dışında bu yapıya kim destek verir diye bakacak olursak 1916'ta bu coğrafyayı kim dizayn ettiyse coğrafya yeniden tanımlanacaksa bu dizaynı yeniden yapmaya çalışıyorlar. Buradaki esas akıl Amerika veya başka bir ülke değil, İngiltere'dir. İngiltere'nin aklından geçenleri okumadan bu coğrafyada olanları çözemezsiniz. 'Bize rağmen harita çizilmez' diyen İngiltere'nin bu gibi oluşumları desteklediğini düşünüyorum."
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum