Orta Amerikalı göçmenler Trump'tan korkmuyor

Orta Amerikalı göçmenler Trump'tan korkmuyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın tehditlerine rağmen ABD'ye ilerleyen göçmenler uzun süren iltica sürecini protesto etmek için Meksika Tijuana'daki San Ysidro geçiş noktasına yürüdü.

ABD'ye iltica için bir süredir Meksika'nın sınır şehri Tijuana'da bekleyen Orta Amerikalı göçmenler, iltica başvuru sürecinin yavaş ilerlemesi nedeniyle harekete geçti.

Yüzlece Orta Amerikalı göçmen, iltica işlemlerinin yavaşlığını protesto etmek amacıyla Tijuana'daki San Ysidro geçiş noktasına yürüdü.

Meksika tarafından yürüyüşe müdahale amacıyla görevledirilen çevik kuvvet polisleri, barikatlar kurarak erişimi engelledi.

Tijuana'da çaresizlik içinde bekleyen binlerce göçmenin iltica başvuru işlemlerinin çabuk bir şekilde gerçekleşmeyeceği, 6 aya kadar sürebileceği belirtilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada, Orta Amerikalı göçmenlerin sınırı geçmeye çabalamaları durumunda Meksika sınırının tamamen kapatılacağını belirtmişti.

Trump ayrıca, “Eğer öldürücü güç kullanmak zorunda kalırlarsa, kullanacaklar. Umarım kullanmak zorunda kalmazlar.” demişti. 

Trump'ın göçmenlere yönelik tehditleri

Guatemala, Honduras ve El Salvador'a dış yardımları kesme ya da büyük ölçüde azaltmaya başlayacakları tehdidi işe yaramayan Trump, Meksika’nın yasa dışı göçü durdurmaması durumunda, ülkesinin ordusunu sınıra yığacağını, güney sınırını kapatacağını ve ödemeleri keseceğini söylemişti.

ABD Başkanı, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Meksika’dan en sert şekilde bu hücumu durdurmasını istemek zorundayım. Eğer durduramazlarsa ABD ordusuna çağrı yapacağım ve güney sınırımızı kapatacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Trump, göçmen kervanını "ülkesini işgal" olarak nitelemiş ve "Ordumuz sizi bekliyor olacak" diye açıklama yapmıştı.

Göçmen konvoyunun ülkeye girişine izin vermeyeceklerini vurgulayan Trump, "Sınır Kontrol güçleriyle Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza birliklerinin yanı sıra sınıra 10 ile 15 bin arasında asker göndereceğiz. Kimse sınırdan içeri girmeyecek. Bu kişilerin içeri girmesine izin vermeyeceğiz" demişti.

Trump'tan vatandaşlık hamlesi

ABD Başkanı Trump, ABD vatandaşı olmayanların veya düzensiz göçmenlerin ülke topraklarında doğan çocuklarına ABD vatandaşlığı verilmesi uygulamasına son vermek istediğini söylemişti.

Donald Trump 9 Kasım'da ise, Meksika sınırından ABD'ye yasa dışı yollardan girmeye çalışan göçmenlerin ülkeye girişini etkin bir şekilde yasaklayan yeni göçmen beyannamesini imzaladığını açıklamıştı.

20 Kasım'da da Trump'ın ülkeye yasa dışı yollardan giriş yapanların iltica başvurularının reddedilmesini öngören Başkanlık Bildirgesi, Federal Mahkeme tarafından engellenmişti.

Kaynak: Reuters

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.