Orta Afrika Cumhuriyeti'nde şiddet frenlendi

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde şiddet frenlendi

Afrika ülkesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hrıstiyan anti-Balaka grubu üyeleri ile Müslümanlar arasındaki sürtüşme başkentte sona erdi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Hrıstiyan anti-Balaka grubu üyeleri ile Müslümanlar arasında başkentin 5 Kilometre Mahallesi'nde hafta sonu çıkan şiddet olaylarının ardından hayat normale döndü.

Başkentteki Sango Mahallesi sakinlerinden Isidore Mballa, bazı mahallelerde sükunetin sağlandığını belirterek "Şiddet olaylarının yaşandığı bölgelerden özellikle de evleri yakılan çok sayıda kişi mahallemize sığındı" ifadesini kullandı.

Hükümet yetkilileri, uluslararası güçlerin olaylara müdahale etmediğini, OAC güvenlik güçlerinin ise yeterli imkana sahip olmadığı için şiddet olaylarını bastırmakta zorlandığını vurguladı.

Geçen hafta başkentte 2 Müslümanın anti-Balaka milisleri tarafından öldürülmesinin ardından Müslümanlar ile Hrıstiyanlar arasında çatışma çıkmıştı.

Hükümet yazılı açıklamada, çatışmalarda 7 kişinin öldüğünü, 30 kişinin yaralandığını, 119 evin de ateşe verildiğini bildirmişti.

Ülkede, Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.

Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamış ancak son dönemde yeni çatışmalar yaşanmış, 18 Ekim'de yapılması gereken seçimler ertelenmişti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.