Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 30 başkan adayı yarışacak

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 30 başkan adayı yarışacak

Ülkede pazar günü düzenlenmesi planlanan ancak lojistik eksikliklerden dolayı yarına ertelenen genel ve devlet başkanı seçimleri geçiş sürecine son verecek.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yarın yapılacak genel ve devlet başkanı seçimleri, yaklaşık iki yıldır devam eden geçiş sürecinin sona ermesini sağlayacak.

Geçiş süreci Devlet Başkanı Catherine Samba Panza, mevcut yasalar doğrultusunda devlet başkanı seçimine adaylığını koyamazken, seçimde yarışacak 30 adaydan birine görevi devredecek.

Seçimin ilk turunda oyların çoğunluğunu alan aday iktidara gelecek. Çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday, ocak ayı sonunda yapılacak ikinci turda yarışacak.

Anayasaya göre devlet başkanı seçiminin sonuçları azami 15 gün içinde açıklanması ve yeni devlet başkanının da en geç 45 gün sonra görevine başlaması gerekiyor.

Öne çıkan adaylar arasında, eski başbakanlardan Martin Ziguele ve Anicet Dologuele ile eski Devlet Başkanı Ange Felix Patasse'nin oğlu Sylvain Patasse yer alıyor.

Seçimde, nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Müslümanlardan iddialı aday ise eski Dışişleri Bakanı Abdu Kerim Mekasua.

Uzmanlar, geçici hükümet görünürde hiç bir adayı desteklemediği için usulsüzlük ihtimalinin düşük olduğunu belirtse de, 10 gün önce yapılan referandum sırasında çıkan şiddet olaylarının endişe yarattığını ve bu yüzden seçim güvenliğinin önem taşıdığını dile getiriyor.

Devlet başkanı seçimiyle aynı gün düzenlenecek genel seçimde, yaklaşık bin milletvekili adayı meclisteki 140 sandalye için yarışacak.

Daha önce 27 Aralık'ta düzenleneceği duyurulan seçimler bazı bölgelere sandık ulaştırılamadığı gerekçesiyle 30 Aralık'a ertelenmişti.

Ülkede son olarak 2011 yılında genel ve devlet başkanı seçimleri düzenlenmişti. Mart 2013'te düzenlenen darbe sonrasında geçiş sürecinin başına gelen Michel Djotodia, meclisin yerine Ulusal Geçiş Konseyi'ni (CNT) oluşturmuştu.

- Ülke yıllarca iç çatışmalara sahne oldu

Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı.

Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Cumhurbaşkanı Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı. İlk olarak Kamerun'a sığınan Bozize'nin Kenya ya da Uganda'da bulunduğu tahmin ediliyor.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanlığına seçilmişti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.