Orman yangınlarıyla mücadelede 27 bin kişiye eğitim

Orman yangınlarıyla mücadelede 27 bin kişiye eğitim

Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman yangınlarıyla daha etkin mücadele amacıyla geçen yıl personel ve vatandaş olmak üzere yaklaşık 27 bin kişinin eğitim alması sağlandı.

Genel Müdür İsmail Üzmez, ülke ormanlarının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan 12,5 milyon hektarın, yangın açısından en riskli bölge olduğunu söyledi.

Orman yangınlarıyla mücadelede bazı temel stratejilerinin bulunduğunu belirten Üzmez, mücadelenin ilk adımının eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları olduğuna dikkati çekti.

Antalya'da kurdukları Uluslararası Orman Yangınları Eğitim Merkezi ile bu çalışmalara hız verdiklerini anlatan Üzmez, "Akdeniz Bölgesi'nin en modern yangın eğitim merkezi Antalya'da kuruldu. Merkezde uluslararası düzeyde yangın uzmanları yetiştiriliyor ve eğitimler devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Sadece bakanlık personeline değil vatandaşlara da eğitim verildiğini vurgulayan Üzmez, şunları kaydetti:

"2015'te gözetleme, haberleşme ve müdahale organizasyonunda görev alan 13 bin personelimize işbaşı eğitimleri verildi. Ayrıca Antalya Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinde 173 teknik elemana yangın uzmanlık, 649 kişiye muhafaza memurları, 137 kişiye ileri sürüş teknikleri eğitimi verildi. Vatandaşlarımıza yönelik avcı, çoban eğitimleri, okullara yönelik eğitimler, askeri birlik eğitimleri, köylüler ve sivil toplum kuruluşlarına verilen eğitimlerde toplam 13 bin 5 kişiye ulaşıldı. Orman yangınlarıyla daha etkin mücadele edebilmek için geçen yıl 13 bin 959 kendi personelimize, 13 bin 5 de vatandaşlara olmak üzere toplam 26 bin 964 kişiye eğitim verdik."

Üzmez, "Okul çağındaki kitlelere yönelik eğitimlerle çocuklarımız ile gençlerimizde orman sevgisi ve çevre bilincinin geliştirilmesi, artırılması ve orman köylülerimizin bilinçlendirilmesi çalışmalarını başlattık" dedi.

Türkiye'de ormanlar ile bitişiğinde 21 bin köy bulunduğu ve yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığını bildiren Üzmez, orman-halk ilişkilerinin niteliği ve yoğunluğunun, yangınların önlenmesi ile söndürülmesi çalışmalarının başarısında önemli olduğunu dile getirdi.

Üzmez, orman yangınlarını önlemek için hazırlanan tanıtım tırındaki üç boyutlu simülatörle, her yaş gurubundan çocuğa orman sevgisi kazandırmayı ve onları bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

- "Ormanlar 776 kuleden 24 saat gözetleniyor"

Orman yangınlarının söndürülmesinde en önemli etkenlerden birinin erken haber alabilmek olduğuna dikkati çeken Üzmez, şöyle devam etti:

"Ne kadar erken haber alabilirsek yangına o derecede etkili müdahalede bulunabiliriz. Orman yangınlarının tespiti ve müdahale ekiplerine en kısa sürede bildirilmesi için ormanlar, 776 kuleden 24 saat gözetleniyor. Orman yangınlarının uzaktan algılanması ve otomatik yangın bulma sistemi için 97 gözetleme kulesinde 194 kamera kullanılıyor."

Yangınlarla mücadelede, geçen yıl 34 hava aracı kullanıldığını ifade eden Üzmez, "6 idare helikopteri, 4 amfibik uçak, 24 su atar helikopter kullandık. Karada, 2 bin 299 araç ve iş makinesi görev yaptı. 979 arazöz, 280 su tankeri, 534 ilk müdahale aracı, 189 dozer, 317 diğer araçlar kullanıldı. Yangınla mücadelede toplam 19 bin personel görev alıyor" bilgisini verdi.

Çevre ülkelerdeki orman yangınlarının söndürülmesi için de yardımda bulunduklarını anlatan Üzmez, KKTC, Suriye, Gürcistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Yunanistan, Rusya, İsrail, Arnavutluk ve Libya'ya destek verildiğini sözlerine ekledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.