Orman yangınlarına 9 dakikada müdahale

Orman yangınlarına 9 dakikada müdahale

İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere orman yangınlarına "İhbarın verildiği andan itibaren 9 dakikada ilk müdahale yapılıyor" dedi.

Yılda ortalama 150 orman yangınının çıktığı İstanbul'da Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, ihbarın geldiği andan itibaren 9 dakikada yangına ilk müdahaleyi yapabiliyor.  

İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayısta başlayıp ekim ayının sonuna kadar devam eden orman yangını mevsimi gelmeden ön hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Mayıs ayına kadar birimlerde yangın eğitimlerinin tamamlandığını dile getiren Mere, "İstanbul'da 38 yangın kulesinden ormanları izliyoruz, gözetleme yapıyoruz. 48 yangın ilk müdahale aracımız var. Bunları ormanın değişik yerlerine konuşlandırıyoruz. 24 saat görev yapan, her bir ekipte de itfaiye bulunan araçlar. Ekiplerimizi ve arazözlerimizi faal hale getiriyoruz. Helikopterlerimizi konuşlandırıyoruz. Mayıs ayı itibarıyla yangına hazır hale geliyoruz. 7 tankerimiz, arkasında su ve pompa düzeneği olan 20 pikabımız var. Bunlar yaz döneminde 24 saat ormanı geziyor. 6 ay boyunca bu hizmeti gerek durarak, gerekse hareket halinde sağlıyoruz" diye konuştu. 

Mere, yangın kulelerinin 10'unda kameralı gözetleme yapıldığını ifade ederek, 360 derece dönen ve duman olduğunda merkeze sesli ihbar veren kamera sistemiyle bölgenin takip edildiğini kaydetti.

Hava durumu

Mere, orman yangınlarının hava durumuyla da bağlantılı olduğunu dile getirerek, meteorolojik verilerin orman yangınların ana üssü olan Yangın Harekat Merkezi'nden takip edildiğini, kontrollerin bu merkezden yapıldığını anlattı.

Bu yıl yağmurlu olan mayıs ve haziran aylarının yangın açısından iyi geçirildiğini belirten Mere, şöyle devam etti:

"Ama bunun dezavantajı fazla. Yağmurdan dolayı otlanma oldu. Şimdi kuruma başlayacak. Risk grubu oluşturacak. İnsanların piknik amaçlı ormana yoğunlaşması olacak. Dolayısıyla bizim riskimiz artıyor. Yani asıl risk unsurumuz hava halleri. Harekat merkezinde bu hava hallerini dakika dakika izliyoruz. Haritalarımızda sıcaklık, nem ve rüzgara göre riskler belirleniyor. Dakika dakika o anın riskini görebiliyoruz. Bu haritalara göre son 10 yıllık yangın verilerimiz var. Hava halleri ve kullanımdan kaynaklanan sebeplerle nerelerde çok yangın çıktığını biliyoruz. Bunlara göre ekiplerimizi görevlendiriyoruz."

Yılda ortalama 150 yangın

İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, kentin orman bölgesinde yılda ortalama 150 yangın çıktığını dile getirerek, ancak 2013'teki kuraklık nedeniyle 270 yangın olduğunu, geçen yıl ise bu sayının 108'e düştüğünü söyledi.

Yangına çok hızlı müdahale edildiğini belirten Mere, "9 dakikada yangın alanında oluyoruz. İhbarın verildiği andan itibaren 9 dakikada yangına ilk müdahale yapılıyor. Yangın anında hava gücümüzü de kullanıyoruz. 2 helikopterimiz var. Yangın ihbarını alır almaz onları da harekete geçiriyoruz" dedi.

Mere, 10 yıllık verilere göre yangınların Kartal ve Beykoz taraflarında yoğunlaştığını ifade ederek, ekiplerin riskli durumlarda bu bölgelerde konuşlandığını dile getirdi.

Orman itfaiyesi, helikopter ve ilk müdahale ile ekiplerin kullandığı araçlarda takip sistemi bulunduğunu vurgulayan Mere, merkezden araçların izlendiğini ve yangının hangi cephesine gitmesi gerekiyorsa oraya yönlendirildiğini anlattı.

Yangınlarda zarar gören ortalama 50-80 hektar alanın da o sene içerisinde ağaçlandırıldığını aktaran Mere, "Yanan alanların herhangi bir maksatla değerlendirilmesi söz konusu değil.  Ne kadar büyük olursa olsun o yıl ağaçlandırılmalı. Ağaçlandırma yapılmazsa sonbahardaki yağmurda toprak kaybedilir. Sonrasında ağaç dikme şansınız da olmaz" dedi.

Piknikçilere çağrı

Mere, 10 yıllık analizlere göre orman yangınlarının çıkış sebebinin yüzde 95'inin insan unsuru olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yanlış piknik yapma veya ateşi söndürmeden gitme. Özellikle hafta sonları ve pazartesi günleri risk yüksek. 15.00-18.00 saatleri arasında yangın görülüyor. Yani pikniğin bittiği sıralarda çok sayıda yangın ihbarı alıyoruz. Vatandaşlar için kentte piknik, mesire yerleri tescil ettik. Bunların birçoğunu belediyeye verdik. Onlar işletiyor. Vatandaşlardan istediğimiz, tescilli alanlarda piknik yapmaları. Ateşli piknik yapılan alanda da yangını söndürüp gitmelerini istiyoruz. Usulsüz alanlarda piknik yapılıyorsa beklemelerine gerek yok. Bize ihbar etsinler. Yolun kenarında usulsüz bir alanda ağaç gölgesi bulmuş, dumanlı piknik yapıyorsa Alo 177'yi arasınlar, müdahale ederiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.