Organik gübre üretim tesisi kuruldu

Organik gübre üretim tesisi kuruldu

Solucanlardan organik gübre elde edilecek tesis Adıyaman'da faaliyete başladı

 Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu ve Kahta Ziraat Odası tarafından hayata geçirilen organik gübre üretim tesisi çiftçilerin hizmetine sunuldu.

"Her Damla Değer Katar" projesi kapsamında Doğa Koruma Merkezi tarafından yürütülen projenin Kahta Kültür Merkezinde tanıtımı yapıldı.

Tanıtımın ardından organik gübre tesisinde çiftçilere uygulamalı eğitim verildi.
Kahta Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Muzaffer Kırpık, burada yaptığı açıklamada, solucanla gübre üretiminin hammaddesinin büyükbaş hayvanların yanmış atıkları olduğunu ve bunun içerisine solucan koyarak işlemin başlatıldığını söyledi. Yanmış hayvan atığının içerisindeki solucanların bunu yavaş yavaş yedikten sonra dışarıya organik gübre bıraktıklarını belirten Kırpık, bu sistemle elde edilen gübrenin doğal ve organik olduğunu kaydetti.
Organik gübrenin bitkilere çok faydalı olduğunu vurgulayan Kırpık, üretilen meyve ve sebzenin tadının da bununla birlikte doğal olacağını ifade etti.

Yrd. Doç Gökhan Büyük ise üretilen gübrenin çok zengin bir kaynak olduğunu, tüm çiftçilere burada uygulamalı eğitim verildiğini bildirdi.

Doğal gübreyi çiftçilerin kendilerinin üretebileceğini belirten Büyük, üretimi yapılan gübreye piyasada büyük rağbet olduğuna, pazar ve müşteri sıkıntısının yaşanmayacağına dikkat çekti.
Yrd. Doç. Ahmet Çelik de gübrenin organik meyve üretimine çok katkı sağlayacağını vurguladı.
Büyükbaş hayvan atığı bulamayan çiftçilerin evsel atıkları solucanla kullanarak organik gübre elde edebileceklerini belirten Çelik, bu tesisin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk olduğunu aktardı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.