'Organik Bal Arıcılığı' projesi yüzlerini güldürdü

'Organik Bal Arıcılığı' projesi yüzlerini güldürdü

Van'da, ‘Organik Bal Arıcılığı’ projesi kapsamında çiftçilere dağıtılan arılı kovanların ilk bal hasadı yapıldı.

Oldukça verimli geçen ilk sezon hem çiftçilerin hem de onlara arılı kovanları hediye eden belediye yetkililerinin yüzünü güldürdü.

Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından bu yıl hayata geçirilen ‘Organik Bal Arıcılığı’ projesi kapsamında yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar vermeye başladı.

Coğrafi şartları ve bitki örtüsü son derece uygun olan Gevaş İlçesi Geliyê Qarqara bölgesi içerisinde yer alan Daldere, Anaköy, Töreli ve Arpet mahallelerine verilen 910 adet arılı kovandan ilk hasat alındı.

Belediye, yetiştiricilik, bakım ve besleme konusunda her türlü desteği sunarken, bu yörede arıcılığın model olması için çok önemli çalışmalar yapıldı.

Proje kapsamında; Daldere Mahallesine 250 adet arılı ve 75 adet boş kovan, Anaköy Mahallesine 250 adet arılı ve 75 adet boş kovan, Yanıkçay Mahallesine 100 adet arılı kovan ve 30 adet boş kovan ile Töreli Mahallesi'ne de 100 adet arılı ve 30 adet boş kovan verilerek kadın çiftçilerin öncülüğünde arıcılığa başlanmıştı.

Proje ile bu mahallelerde yaşayan çiftçilerin tamamının gelir ve giderlerine ortak olduğu bir yöntem oluşturularak birlikte iş yapma, üretme ve paylaşma kültürünün geliştirilmesi hedeflenirken, örgütlenme ve uygulama çalışmaları DTK Van İl Ekonomi Komisyonu tarafından yapıldı. 

Gerçekleştirilen projenin ilk hasat sezonu sonunda amaçlanan hedeflere ulaşılarak kovan başına ortalama 35 kilo bal elde edildi.

Ürünün bir kısmı aile içinde tüketilmek bir kısmı ise satılarak ekonomik bir kazanç elde edildi.

Elde edilen balın bir kısmı da Kobani'den Van'a gelerek yerleşen ailelere verildi. Büyükşehir Belediyesi, bundan sonraki yıllarda da projeyi daha da geliştirerek, devam ettirmeyi planlıyor.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.