Online kurban alımı caiz midir?

Online kurban alımı caiz midir?

ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Acar: "Online alışverişle kurban kesmek caizdir"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Acar, online alışverişle kurban kesmenin caiz olduğunu bildirdi.

Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanın, insanın içindeki mal sevgisi, dünyalığa olan düşkünlük hırsını kesmek üzere ve bunu Allah'a arz etmek amacıyla yapılan mali bir ibadet olduğunu söyledi.
Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükretmek ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olmak üzere kurban kesilmesi gerektiğini belirten Acar, "Dinen zengin sayılmayanların kurban kesmeleri zorunlu değildir fakat halkımız bunu kendisine zorunlu kılarak kurban kesmeyi tercih etmektedir" dedi.
Son zamanlarda online alışveriş üzerinden kurban kesiminin uygun olup olmadığı sorusunun tartışıldığını aktaran Acar, "Online alışverişle kurban kesmek caizdir. Kurban kesildikten sonraki kilosu üzerinden anlaşarak kurban kesmek de caizdir. 'Kurban' denilince akla sadece et gelmektedir. Oysa kurbanda sadece Allah rızası için hayvanın usulünce kesilmesi aranır" ifadelerini kulandı.

Acar, büyükbaş hayvanın kurban edilebilmesi en az 708 günlük, küçükbaş hayvanın ise 354 günlük olması gerektiğini vurguladı.

Altı ayını tamamlayan bir küçükbaş hayvanın bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa da kurban edilebileceğini dile getiren Acar, şöyle devam etti:

"Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzu kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez."

Acar, kurbanlığın Kurbanın Bayramı'nın birinci günü kesilmesinin daha faziletli olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.