Ölü ve canlı yıldızlar çarpıştı yeni bir süpernova yaratıldı

Ölü ve canlı yıldızlar çarpıştı yeni bir süpernova yaratıldı

Gökbilimciler, ölü bir yıldızın canlı bir yıldızla çarpışmasının neden olduğu bir patlamanın kanıtını buldu. Uzmanlara göre bu, yeni bir süpernova türünü ortaya çıkardı

Bilim dünyasında iki büyük süpernova türü olduğu biliniyor. Bunlardan ilkinde, Güneş'in kütlesinin 10 katından büyük yıldızlar, kendi içine çökerek geride nötron yıldızları veya kara delikler bırakıyor. "Termonükleer süpernova" diye bilinen ikincisinde ise Güneş'in kütlesinin 8 katından daha az kütleye sahip yıldızlar, zamanla yanarak arkalarında beyaz cüce denilen yoğun bir çekirdek bırakıyor.

Ancak yeni araştırmada bilim insanları, ilk kez gözlemlenen bir süpernova türü ortaya koydu. Hakemli bilimsel dergi Science'ta yayımlanan bulgulara göre yeni süpernova, kara delik ya da nötron yıldızı olduğu düşünülen bir gök cismiyle canlı bir yıldızın birleşmesi sonucu ortaya çıktı.

VT J121001+495647 diye adlandırılan bu olay, türünün gözlemlenen ilk süpernovası oldu.

Keşfin ardındaki isimlerden ve Kaliforniya Teknoloji Üniversitesi'nden Gökbilimci Dillon Dong, "Teorisyenler bunun olabileceğini tahmin etmişti" dedi ve ekledi: "Ancak böyle bir olayı gerçekte ilk defa görüyoruz."

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.