Öldürülen Müslüman gencin hayali gerçek oluyor

Öldürülen Müslüman gencin hayali gerçek oluyor

Amerika’da öldürülen Suriyeli Müslüman diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat’ın hayali, Türkiye’de gerçeğe dönüşüyor.

Proje kapsamında kamplarda yaşayan yaklaşık 80 bin Suriyeli mülteci çocuğun ağız ve diş sağlığı kontrolleri yapılacak. Geçtiğimiz Şubat ayında Amerika’da öldürülen Suriyeli Müslüman diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat’ın çocuklar için gerçekleştirmeyi hayal ettiği projeyi, Türkiye’deki kurum ve kuruluşlar hayata geçirmek için harekete geçti. Proje kapsamında Fatih Belediyesi, AFAD Arama Kurtarma Derneği, İdealist Diş Hekimleri Derneği ile Kadın Sağlıkçıları Derneği (KASAD) işbirliğiyle ortak protokol imzalandı. Fatih Belediyesi Başkanlık makamında düzenlenen törenle Suriyeli çocuklar için başlatılacak çalışmanın imzaları atıldı.

80 BİN SURİYELİ ÇOCUĞUN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KONTROLLERİ YAPILACAK

Kasım ayında uygulanmaya başlanacak çalışma kampanya kapsamında mülteci kamplarında yaşayan Suriyelilerin 6-12 yaşları arasındaki yaşlaşık 80 bin çocuğun ağız ve diş sağlığı kontrolleri yapılacak. ‘Bir Fırça Bir Macun Çocuklar Mutlu Olsun’ isimli proje kapsamında çocuklara diş macunu ve diş fırçası da hediye edilecek.

SAĞLIKLI DİŞ BAKIMI KONUSUNDA DA BİLGİLENDİRİLECEKLER

Projenin detaylarına ilişkin bilgiler veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Geçen yıl Amerika’da katledilen diş hekimliği fakültesi öğrencisi Deah Barakat’ın başlattığı, arkadaşlarıyla hayalini kurduğu ve adımını attığı projeyi burada sivil toplum kuruluşlarıyla beraber hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Bunun için de Arama Kurtarma Derneği AFAD, Fatih Belediyesi, Kadın Sağlıkçıları Derneği KASAD ve İdealist Diş Hekimleri Derneği işbirliğiyle bu dört kurum Deah Barakat’ın başlattığı projeyi bitirmeye gayret edeceğiz. Bunun için sponsorlar aracılığıyla kamplarda kalan Suriyeli çocuklara ağız ve diş sağlığı açısından bir çalışma başlatılacak. 6-12 yaşları arasında genellikle süt dişleri ve o yaşlarda çıkan kalıcı dişlere flor uygulaması gerçekleştirilecek. Bu uygulama daha sonra çıkacak dişlerin sağlıklı şekilde çıkmalarının önünü açacak. Ayrıca ağız ve diş sağlığı açısından da bilgilendirilmiş olacaklar. Diş macunu ve diş fırçası gibi malzemeler de dağıtılacak” şeklinde konuştu.

BAŞKAN MUSTAFA DEMİR, HAYATA GEÇİRİLECEK PROJENİN DE MÜJDESİNİ VERDİ

Fatih Belediyesi tarafından ilçedeki çocuklara yönelik yakın dönemde hayata geçirilmesi planlanan bir projenin de müjdesini veren Başkan Mustafa Demir, “Fatih Belediyesi olarak 6-12 yaş grubu çocukların diş sağlığı için özel bir klinik açıyoruz. Burada hedefimiz 6 yaşında çıkan ve genellikle tür düşleriyle karıştırılan aynı zamanda erken dönemde çürümeye yüz tutmuş ‘altı yaş dişleri diyoruz’ onların tedavisine yönelik bir poliklinik olacak. Bu vesileyle de insanlara bu müjdeyi verelim. Tamamen ücretsiz, kendi hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilecek ve belirli periyotlarla çocukların diş bakımları da yapılacak” ifadelerini kullandı.

“KAMP DIŞINDAKİLERE DE YAYGINLAŞTIRILMASINI HEDEFLİYORUZ”

AFAD Arama Kurtarma Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Furat ise, “Bu projemizle kamplarımızda yaşayan 80 bine yakın Suriyeli misafirlerimizin 6-12 yaş grubundaki çocuklarına flor uygulaması ile diş macunu ve diş fırçası dağıtımı yapacağız. Buradaki hedefimiz özellikle çocuklarımızın diş sağlığına bağlı olarak gelişecek olan hastalıkları önceden önlemek, ileride ortaya çıkabilecek sağlık harcamalarını azaltmak ve onların sağlıklı bir yaşama kavuşmalarını sağlamak. Bu projemizle sadece kamplarımızın içerisinde kalanlara değil, bundan sonra da diğer kamp dışındakilere de yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

KASIM AYINDAN SONRA ÇALIŞMALARA BAŞLANACAK

İdealist Diş Hekimleri Derneği Başkanı Muzaffer Özdoğral da, “Kasım ayından sonra bu çalışmalarımıza başlayacağız. Organizasyon ve detaylarımız hazır. Misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizi, özellikle milli birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde onlarla kardeş olduğumuzu göstermek istiyoruz. Bu vesileyle de bütün sivil toplum kuruluşlarına bu konuda hassasiyet göstermelerini ve kendi alanlarında el uzatmalarını istiyoruz” dedi. 

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.