Ol der oluverir! 1204 yaşındaki zeytin ağacında meyve sevinci

Ol der oluverir! 1204 yaşındaki zeytin ağacında meyve sevinci

Manisa Akhisar'da kamulaştırılan bir araziden sökülüp Antalya'da Zeytinpark'a dikilen 1204 ve 764 yaşlarındaki iki ağaç...

Manisa'nın Akhisar ilçesinde kamulaştırılan bir araziden sökülüp Antalya'da Vakıf Zeytinliği olarak da bilinen Zeytinpark'a dört yıl önce dikilen 1204 ve 764 yaşlarındaki iki zeytin ağacı, iki yıllık toprak uyum sürecinin ardından, bu yıl ikinci kez ürün verdi.

Antalya'nın akciğeri olarak adlandırılan 2 milyon 630 bin metrekare alanda çoğunluğu zeytin ağaçlarından oluşan yaklaşık 25 bin ağacın bulunduğu Vakıf Zeytinliği arazisi, 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden ihaleyle Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından 20 yıllığına kiralandı. ATB tarafından Büyükşehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) gibi kent dinamiğini oluşturan kurumların ortağı olduğu Zeytinpark A.Ş. kurularak, uzun yıllar bakımsızlıktan çevresi çöp yığınına dönüşen arazi temizlendi.

1204 VE 764 YAŞLARINDAKİ İKİ AĞAÇ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Yılda 2 bin 600 ton toz ve 610 milyon metreküp havayı emerek temizlediği belirtilen Zeytinpark'ın etrafı da 5 bin 600 metrelik duvar ve tel örgülerle koruma altına alındı. İçerisindeki zeytin ağaçlarının büyük bölümüne gençleştirme yapıldı.

ODUN OLMAKTAN KURTARILDILAR

ATB Başkanı Ali Çandır'ın girişimiyle, İstanbul-İzmir otoyol projesi kapsamında Akhisar'da istimlak edilen arazideki iki anıt ağaç, 2015 yılında özel yöntemle köklenerek, kamyonlar Zeytinpark'a nakledildi. İki anıt ağaç, iki yıllık özenli bakımın ardından toprağa uyum sağladı. Geçen yıl ilk meyvelerini veren iki ağacın bu yılki meyve miktarı yaklaşık iki kat arttı. 

dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum