Okyanuslar haritaları çıkarılıyor

Okyanuslar haritaları çıkarılıyor

Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus tabanlarının haritalandırılma çalışmalı devam ediyor.

Seabed 2030 projesinde yer alan bilim insanları, okyanus tabanlarının yüzde 19'unu haritalandırıldı. 2017 yılında Seabed 2030 Project yola koyulduğunda bu oran yalnızca yüzde 6'ydı.

Proje ortağı GEBCO'nun şebekesinin topladığı yaklaşık 5,6 milyon mil karelik (yaklaşık 14 milyon kilometre kare) verilerden geldi. Seabed 2030'un belirttiğine göre bu sayı, Avustralya'nın neredeyse 2 katına tekabül ediyor. Seabed 2030 girişimine 133 katkıcı, ortak ve destekçi yardımcı oluyor. GEBCO'nun son verileri dahil olmak üzere verilerden bazıları kamuya açıkt.

Okyanus tabanını haritalandırmak insanlığın okyanusları (ve dalgalarla tsunamileri) kavrayışını geliştirebilir, deniz yaşamı popülasyonlarını sürdürülebilir kılmaya yardımcı olabilir ve hatta deniz altı veri kablolarını yerleştirmeye destek olabilir. Eğer Seabed 2030 çevreyi koruyabilir ve herkes için veri erişimini geliştirebilirse, proje için harcanan zamana değebilir.

Seabed'in geçen seneki haritalandırma oranı yüzde 15'ti. Önümüzdeki 10 yılda haritalandırılması gereken arta kalan yüzde 81'lik alan, Mars'ın yüzeyinin yaklaşık 2 katı büyüklükte.

KAYNAK: WEBTEKNO

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.