Okullarda kuru üzüm dağıtımı iç tüketimi de artıracak

Okullarda kuru üzüm dağıtımı iç tüketimi de artıracak

Okullarda kuru üzüm dağıtımı iç tüketimi de artıracak

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde önde gelen ülkelerden olmasına rağmen iç tüketimin satış yaptığı bazı ülkelerin gerisinde kaldığını belirterek okullarda kuru üzüm dağıtımı projesinin tüketimi artıracağını söyledi.

AA muhabirine açıklama yapan Celep, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ABD'nin ardından dünya ikincisi olan Türkiye'de geçen yıl 328 bin ton üretim yapıldığını, bunun 259 bin 471 tonunun ihraç edildiğini ve 466 milyon dolar gelir elde edildiğini belirtti. Bu sezon ise olumsuz hava koşulları nedeniyle 192 bin tonluk rekolte beklendiğini dile getiren Celep, sezonun başladığı 1 Eylül'den bu yana yapılan ihracatta miktar bazında geçen yıla göre yüzde 42'lik azalmayla, 28 bin 531 bin tona ulaşıldığını kaydetti. 

İhracat fiyatlarının ise geçen yıla göre daha yüksek seyrettiğini bildiren Celep, "Geçen yıldan devreden stokla birlikte 230 bin tona yakın olan çekirdeksiz kuru üzümün, 180 bin tonluk bölümünü ihraç edeceğiz. İhracatta kilogram başına 2,30 dolarlık bir fiyat seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz. Kuru üzümün 50 bin tonluk bölümünün ise iç piyasada tüketilmesini bekliyoruz" dedi.

Celep, Türkiye'nin geçen yıl İngiltere'ye 70 bin ton kuru üzüm sattığını ancak iç piyasa tüketiminin 50 bin ton seviyesinde kaldığına dikkati çekti. İngiltere'nin sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla yıllardır okullarında kuru üzüm dağıtımı yaptığını, Manisa ovasında yetişen üzümlerin bu ülke çocukları tarafından tüketilirken Türkiye'deki çocukların geçen yıla kadar bu ürüne ulaşamadığına da işaret eden Celep, şöyle konuştu:

"Kuru üzümde dünyanın en büyük üreticilerinden olmamıza rağmen tüketim, bazı ihracat pazarlarımızdan daha düşük. Bunu gidermek için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortaklaşa yürüttüğü okullarda kuru üzüm dağıtımı projesi, bu ürüne yönelik bilincin artmasında önemli bir adım oldu. İç tüketimin artırılmasında okullarda kuru üzüm dağıtımı programının büyük faydasını göreceğiz.

Kuru üzümü düzenli olarak tüketmek bir kültür meselesi. Bu kültürün okullarda veriliyor olması çok önemli. Okullardan sonra bu ürünün artık evlere, mutfaklara da girmesi gerekiyor. Fırıncılık sektöründe daha fazla kullanılması gerekiyor. Atıştırmalık ürünlerin içinde daha fazla görmemiz gerekiyor. Okul üzümü programının devam etmesi halinde tüm bu alanları da tetikleyeceğini düşünüyoruz."

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.