Okul kıyafetleri riskli bulundu

Okul kıyafetleri riskli bulundu

Ağustos’ta riskli bulunarak numune alınan 17 bin 25 okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye ürününden 6 bin 772’si güvenli, 192’si güvensiz, 718’inin teknik düzenlemeye aykırı bulundu. 9 bin 343 ürünle ilgili analizlerin ise devam ettiği bildirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı açıklamasına göre, Türkiye’de tekstil, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri ve mobilya gibi ürünlerde tehlikeli kimyasalların kısıtlanması ve tekstil, ayakkabı etiketlerinin Bakanlık sorumluluğuna geçmesiyle denetimlerdeki etkinlik arttırıldı. 2015 yılı eğitim ve öğretim yılının yaklaşması nedeniyle özellikle kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri ve ayakkabıları ile çocukların kullanabileceği her türlü takı, aksesuar gibi ürünlere ilişkin denetimlere geçen ay başlandı. 
 
Halen 81 ilde devam eden denetimler kapsamında, okul kıyafetleri azo boyar madde dışında nikel, kadmiyum, nonil fenoller, perflorooktan sülfanatlar, kalaylı  organik bileşikler yönünden incelendi, tekstil etiketlerinin tüketiciyi yanıltıcı bilgiler içermemesi için elyaf analizlerinin doğruluğu kontrol edildi. Ayakkabılarda kimyasal maddelerin yanı sıra ayakkabıyı oluşturan malzemeleri gösteren etiketlerin kontrol edilmeye başlandığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: 
 
‘Sıfır tolerans’la kontrol
 
“Kırtasiye ürünleri, okul ve büro malzemeleri azo boyar, fitalat, ağır metaller ve kadmiyum yönünden incelenmektedir. Özellikle çocukların son  dönemlerde sıklıkla kullandığı renkli bileklikler, tokalar, cep telefonu  kılıfları, mouse padleri denetim kapsamına alınmıştır. Bakanlığımız çocuklarımızın sağlığına zarar verebilecek her türlü ürünü ‘güvensiz ürüne sıfır tolerans’ sloganıyla kontrol altına almış bulunmaktadır.”

Ülke Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.