Oğlak ve keçi etine ilgi artıyor

Oğlak ve keçi etine ilgi artıyor

Kırmızı ette fiyat polemiği devam ederken; çözüm yolu TÜİK verileri ışığında kendini gösterdi. Sektörde genel üretim yüzde 25’e yakın bir oranda arttı. Keçi ve oğlak etinde ise bu artış yüzde 53,69 ile genelin 2 kat üzerine çıktı.

Sağlık ve lezzetiyle geleneksel Türk mutfağının baş tacı olan oğlak ve keçi etine olan talep günden güne artıyor. 2014 yılında küçükbaş hayvan ürünlerinin bir önceki yıla göre yüzde 230 oranında artış gösterdiğini kaydeden İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Özer Türer, Koyun ve keçi etinde yükseliş trendinin 2015’te de artarak sürdüğünü kaydetti.

Kurban bayramının yaklaşmasıyla yaratılmak istenen kırmızı et krizinde; piyasaya ithalat müdahalesi yerine iç kaynaklardan küçükbaş hayvan eti ikamesinin daha doğru olacağına vurgu yapan Türer, kırmızı et fiyatlarında regülasyonun anahtarının küçükbaş hayvan üretimi olduğunu söyledi.

Kırmızı ette çözümün resmi veriler ışığında kendisini gösterdiğini ifade eden Türer; ‘‘2015 yılı birinci çeyreğinde 210 bin 475 ton olan kırmızı et üretimi, ikinci çeyrekte 261 bin 871 ton olarak gerçekleşmiştir. Üretim, bir önceki döneme göre yüzde 24,4, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,9 oranında arttı. Aynı dönemde sığır eti üretimi 229 bin 549 ton, koyun eti üretimi 24 bin 653 ton, keçi eti üretimi 7 bin 468 bin ton olarak tahmin edilmekte. Koyun eti bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 oranında artmış, keçi etinde ise bu artış yüzde 53,69 oranında oldu" diye konuştu. Türer, sözleriyle Anadolu’nun öz lezzeti Oğlak ve Keçi etinin yeniden mutfaklara girdiğini belirtti.

YAĞ ORANI DÜŞÜK, BESİN DEĞERİ YÜKSEK

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin düzenlediği kampanyalar ve yürüttüğü çalışmalar ile oğlak eti tüketimine dikkat çekerek tüketicinin bilinç düzeyini artırdığını ifade eden Türer, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Oğlak eti çok sağlıklı ve yağsız oluşuyla tanınmakta. Doğada kendi iç güdüleri ile seçtikleri otla beslenen keçilerin yüzde 95 üzerinde bir oranda sertifikasız bir organik üretim olduğunu söylemek abartı olmaz. Anadolu insanının asırlardır tükettiği ve 1950’li yıllara kadar temel besin kaynaklarımızdan biri olan keçi ve oğlak eti Ege ve özellikle Akdeniz Teke Yöresinde tüketilmekte. Modern üretim teknikleriyle artık mevsimsel olmaktan çıkan keçi ve oğlak eti 365 gün, 500 üzerindeki büyük marketin et reyonlarında bulunabiliyor. Kısaca; halkımız özüne döndü, oğlak etinin marketlerde rahatlıkla bulunması ihtiyacı giderdi ve talebi yükseltti.’’

KOYUN VE KEÇİ ETİNİ GÜNDEME ALIN

Türk Halkının ithal ve endüstriyel ete mahkum edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunan Türer, Anadolu kültürü ve Türk mutfağının öz değeri olan koyun ve keçi etinin kırmızı et üretiminde dışa bağımlılığı azalacak yegane seçenek olduğunu söyledi. Türer, ‘‘Avrupa’da genel kırmızı et tüketiminin yüzde 60’ı domuz etinden karşılanmakta. Ülkemizde kırmızı et ihtiyacının karşılanması için domuza alternatif olacak ürün, geleneksel lezzetimiz koyun ve keçi etidir. Küçükbaş hayvan eti tüketiminde artış sağlanmadığı takdirde ithalat ülke gündeminde hep var olacak, kırmızı et fiyatlarında yükselişin de önüne geçilemeyecek. Hayvan ithalatının ülke gündeminden çıkması için küçükbaş hayvan eti tüketiminin mutlaka artması gerek” ifadelerini kullandı. 

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.