Ofislerin yüzde 20'si boş

Ofislerin yüzde 20'si boş

Merkezi iş alanlarındaki plazalarda boş ofis oranı yüzde 20'yi gördü. Uzmanlar ofislerin bazılarının taşınma ve tadilatlar nedeniyle boş göründüğünü belirtiyor

İstanbul'un Merkezi İş Alanları'ndaki (MİA) hem yeni yapılan hem de uzun süredir faaliyet gösteren plazalarda ofislerin boşluğu dikkat çekiyor. Uzmanlar mevcut arza göre kiracı talebinin düşük olduğunu ve boşluk oranının yüzde 20'lere ulaştığını belirtiyor. Ancak bu arz birkaç yıl içinde dengeye oturacak. Keller Williams Türkiye Başkanı Emre Erol, toplam ofis stoğunda yüzde 20'lik bir boşluk olduğunu belirtti. Birçok plazada taşınma ve tadilatlar uzun sürdüğü için boş algısı yarattığını dile getiren Erol, "Levent-Maslak hattı, Kağıthane ve Seyrantepe, Ataşehir ve Ümraniye'yi baz alırsak A sınıfı projelerde boşluk oranları oldukça düşük" dedi. 2014'te doğrudan yabancı yatırımın 13 milyar dolara yakın olduğunu aktaran Erol, "Yabancı firmalar Türkiye pazarına giriyor. Bu da ofis arzını tetikliyor" ifadelerini kullandı. 

YENİ OFİSLERE GEÇİYORLAR 

JLL Türkiye, Ofis Kiralama Yardımcı Direktörü Mahir Mermer ise 2015 için kiracı talebinin düşük olduğunu ancak arz ve talep açısından dengeli bir piyasa göründüğünü kaydetti. Uluslararası firmaların bölge ofislerini İstanbul'a taşımalarıyla birlikte, önümüzdeki yıllarda ofislere olan talebin artacağını dile getiren Mermer, "Eski ofis binalarındaki kiracıların ofislerini yeni yapılan A sınıfı ofis binalarına taşımaları da yeni bina ihtiyacını ortaya çıkarıyor" dedi. Mermer'in verdiği bilgiye göre yeni projelerin teslimleri 2016-2018 arasında olacağı için büyük arz da bu dönemde gelecek. 

İSTANBUL OFİSTE İLK 20 ARASINDA

Dünyanın en pahalı ve değerli 20 ofis pazarından biri olan İstanbul'un MİA'sında 2015'in ilk yarısında 77 bin metrekare ofis arzı sunuldu. 2014 sonunda yüzde 16.5 olan boşluk oranı 2015 ilk yarısında yüzde 15.2'ye geriledi. 2015'in ilk yarısı itibariyle İstanbul'daki mevcut A sınıfı ofis stoku 2014 sonu ile karşılaştırıldığında, 129 bin metrekarelik artışla 4.1 milyon metrekareye, doluluk oranları ise yüzde 80'e ulaştı. A sınıfı ofis arzının 2018 yılı sonunda 6.6 milyon metrekareye ulaşması öngörülüyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.