Ödenen 5 yıllık emlak vergisini geri alabilirsiniz

Ödenen 5 yıllık emlak vergisini geri alabilirsiniz

200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan, ev hanımı, gazi, işsiz, dul, yetim ve emekliler emlak vergisinden muaf.

2015 emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri kasım ayı sonunda bitiyor. Konuyla ilgili bilgi veren AG Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) Ahmet Gündüz, birçok vatandaşın devletin kendilerine sunduğu olanaktan haberdar olmadığını belirterek “Emlak Vergisi Kanunu'na göre, tek bir evi olup, geliri olmayan kişiler, belirli şartları taşıyorlar ise emlak vergisinden muaftır” dedi. Gündüz, geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından alanların da vergiden muaf olduğunu ifade etti.

KİMİN MUAFİYETİ VAR?

Gündüz, açıklamasında, “Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul, yetimler ve emekliler emlak verisinden muaf olabilirler. Ancak bu kişiler meskenin bağlı bulunduğu belediyeye bir dilekçe müracaat etmelidir. Aksi halde bu olanaktan faydalanmak mümkün değildir” dedi.

2011'e kadar dönülebilir

YMM Ahmet Gündüz, bu şartları taşıyan emlak vergisi mükelleflerinin, geçmişte fazladan ödedikleri emlak vergilerini de geri isteyebileceklerini belirtti. Gündüz, değerlendirmesinde, “İade talepleri geriye dönük 5 yıl süre için yapılabilecektir. İçinde bulunduğumuz yılı baz aldığımızda 2011 yılından bugüne kadar fazla ödenen vergilerin iadesi talep edilebilir" dedi.

Gecikme cezası yüzde 1.4

Gündüz, mükelleflerin, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye ödeme yapabildiğini, ödenmeyen vergiler için ise her ay yüzde 1.4 gecikme cezası verildiğini belirtti.

Ülke Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.