O üniversitenin adı değiştiriliyor

O üniversitenin adı değiştiriliyor

Siirt’te 2007 yılında kurulan üniversitenin isminin Siirt İbrahim Hakkı Üniversitesi olarak değiştirileceği belirtildi.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün Siirt mitinginde yaptığı konuşmasında, Siirt Üniversitesi’nin isminin ’Siirt İbrahim Hakkı Üniversitesi’ olarak değiştirileceğini ifade etmesini isabetli bir karar olarak değerlendirdiklerini söyledi. Daha önce Aydınlar olan Tillo’nun isminin iade edildiğini de aktaran STSO Başkan vekili Kuzu, "Siirt, ilim irfan yurdu Tillo Beldesiyle kadim bir memlekettir. Nitekim din ve fen ilimlerinin bir arada verildiği Tillo ilçesinde 250 yıl önce ’güneş hadisesi’ eseriyle bölgeye ilham veren İbrahim Hakkı hazretleri İslam aleminin büyük şahsiyetlerindendir. Siirt üniversitesinin isminin ’Siirt İbrahim Hakkı’ veya Veysel Karani’ olarak değiştirilmesini bekliyorduk. Nitekim başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun ’Nasıl Tillo’nun adını iade etmişsek, inşallah Siirt’te de üniversitenin o geleneğini ifade etmek için Siirt İbrahim Hakkı Üniversitesi olarak yeniden tanzim etmeyi düşünürüz.’ Demesini isabetli bir karar olarak görüyoruz. Bu aynı zamanda ilimizin manevi ikliminin hoşgörü kimliğini de yansıtıyor" dedi.

Siirt Üniversitesi’nin 7 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 4 uygulama ve araştırma merkezi ile 7 bin öğrencisi bulunuyor.

İBRAHİM HAKKI HAZRETLERİ KİMDİR?

18. yüzyılda yaşamış büyük İslam alimi ve şairlerindendir. İbrahim Hakkı Hazretlei’nin en önemli eserleri Divan ve Marifetname’dir. İbrahim Hakkı Hazretleri, astronomi, fizik, psikoloji, sosyoloji ve din alanlarında pek çok çalışma yapmıştır. Tasavvufi konularla birlikte, fen bilimleri hakkında da geniş bilgileri kapsayan Marifetname adlı eseri, ansiklopedik bir özellik taşımaktadır. 1757’de tamamlanan Marifetname, yalın ve halkın anlayabileceği bir dilde yazılmıştır. Yazarın söylediğine göre, Marifetname 400 kitaptan yararlanılarak yazılmıştır. Bu kitapta ilk defa bir alim tarafından Güneş Sistemi (’hey’et-i cedide’) anlatıldı. 250 yıl önceki teknoloji ile yaptırdığı güneş hadisesi halen yılda iki defa çalışıyor.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.