O ülkeye giderken dikkat! Artık turistlere de internet yok

O ülkeye giderken dikkat! Artık turistlere de internet yok

Çin ile birlikte, dünyanın en sert internet politikalarına sahip olan ülkede mevcut internet yasaklarına bir yenisi daha eklendi.

Kuzey Kore'nin tek mobil operatörü olan ve devlet tarafından işletilen Koryolink, turistlerin ülkedeki 2G/3G ağına erişimini yasakladığı açıkladı. Ülkeye gelen turistler şimdiye kadar satın aldıkları SIM kartları üzerinden büyük ölçüde sansürsüz biçimde internete erişebiliyorlardı.

Genel olarak baktığımızda zaten devletin yüksek makamlarındaki görevlilerinden birisi olması yahut önde iş adamlarından olması gibi istisnai durumları bir kenara bırakırsak, Kuzey Kore halkının internete erişiminde tamamıyla sansür uygulanıyor. Yurt içi siteler zaten tamamıyla sansürlü iken yurt dışı sitelere erişimde de oldukça ciddi kısıtlamalar mevcut.

Kısıtlamanın sebebi hakkında resmi bir açıklama yapılmadığı için durumun kalıcı mı yoksa geçici mi olduğu henüz belirsiz ancak yasağın K. Kore'nin başkenti olan Pyongyang'taki Koryo Hotel'te çıkan yangının hemen ertesinde uygulanmaya başlanması dikkatleri çekiyor. K. Kore'de bundan önce de ziyaretçilerin internet bağlantısına erişimine yönelik bazı kısıtlamalar yapılmış olsa da şimdiye kadar toptan kapatma gibi yaptırım hiç uygulanmamıştı.

Toplam nüfusu 24 milyon dolayında olan K. Kore'de mobil abonelerin sayısı ise sadece 2.5 milyon dolayında. Tabii sayının azlığının sebeplerinden birisinin, mobil abone olabilmek için çeşitli kriterlere sahip olmak ve/veya bazı şartları yerine getirmek olduğunu da belirtelim.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum