Nurculuğu eleştiren Prof. Fuad Köprülü namaz kılmayı bilmezdi

Nurculuğu eleştiren Prof. Fuad Köprülü namaz kılmayı bilmezdi

Prof. Dr. Fuad Köprülü daha sonraki yıllarda, özellikle Demokrat Parti devrinde irtica çığırtkanlığına soyundu

Risale Haber-Haber Merkezi

1945’de CHP’den ayrılarak 4’lü Takrir'i Celal Bayar, Adnan Menderes ve Refik Koraltan’la birlikte yayınlayanlardan Prof. Fuad Köprülü'nün Nurculuk aleyhinde yazdığı yazıda cehalet örnekleri sergilediği belirtildi.

Yazar Dursun Gürlek, Yeni Şafak'taki yazısında "Namaz kılmayı bilmeyen dışişleri bakanı"nı yazdı.

1950 seçimleriyle iktidara gelen DP Hükümeti’nde, Hariciye Vekilliği’ne (Dışişleri Bakanlığı’na) getirilen Köprülü'nün Kıbrıs'la ilgili kayıtsızlığı üzerine Menderes tarafından görevden alındığını hatırlatan Gürlek, o tarihten sonra DP ve Menderes aleyhine dönen meşhur edebiyat tarihçisi ve İslami ilimler uzmanı Köprülü'nün namaz dahi kılmayı bilmediğini söyledi.

Demokratları, irtica ile mücadele etmek için CHP ile işbirliği yapmaya çağırdı

Gürlek'in yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Esefle belirtmek isterim ki, “Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar” isimli eseriyle bizim Ahmed Yesevi hazretleriyle Yunus Emre’ye duyduğumuz muhabbeti biraz daha artıran Prof. Dr. Fuad Köprülü daha sonraki yıllarda, özellikle Demokrat Parti devrinde irtica çığırtkanlığına soyundu. Demokratları, irtica ile mücadele etmek için CHP ile işbirliği yapmaya çağırdı. Din, siyaset ve laiklik konusunda basma kalıp sözler söylemekten ileri gidemeyen solun ağzıyla konuşmaya başladı. Bu konuda – sözüm ona – Demokrat Parti yöneticilerini ikaz etme ihtiyacını duydu. 11.5.1958 tarihli Vatan gazetesinde “Bir İbret Levhası: Nurculuk Hareketi” başlığıyla yayımladığı yazıda “Nurculuk Tarikati”, “Şeyh Said”, “Nakşibendilik” gibi kavramları birbirine karıştırarak cehalet örnekleri sergiledi.

“Ben namaz kılmasını unuttum” deyince Menderes, “Gel, ben sana öğretirim” dedi

Merhum Osman Yüksel Serdengeçti, “Gülünç Hakikatler” isimli kitabında Köprülü ile ilgili gülünç bir olaydan bahsediyor. Şöyle ki:

Pakistan’ın cumhuriyet ilan etmesi dolayısıyla Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fuad Köprülü ile bu ülkeye gidiyor. Heyet orada epey kalıyor. Tabii bu arada birkaç Cuma da geçiyor. Cuma günü onların bütün devlet adamları namaza gidiyorlar. Menderes, Köprülü’ye biz de gidelim diyor. Köprülü, “Ben namaz kılmasını unuttum” diye cevap verince Menderes, “Gel, ben sana öğretirim” diyor ve ünlü dışişleri bakanımızı camiye götürüyor. Bir zamanların meşhur edebiyat tarihçisi ve İslami ilimler uzmanı Prof. Dr. Fuad Köprülü’ye Menderes, namazın nasıl kılınacağını bir güzel anlatıyor. Serdengeçti, “Köprülü’ye ben de ‘Tam Namaz Hocası’ kitabından bir adet gönderdim. Eksiği varsa tamamlasın…” dedikten sonra gerisini şöyle getiriyor:

Be mübarek adamlar, kaldırın ellerinizi

“Yukarıdaki haberi Pakistan’la sıkı münasebeti bulunan Salih Özcan ismindeki bir arkadaş verdi. Bu ziyaretle ilgili gazetelere yansıyan resimlerden biri ilgimizi çekti. Heyetimiz bu ülkenin büyükleriyle birlikte Muhammed Ali Cinnah’ın mezarını ziyaret ediyorlar. Pakistanlılar, bütün Müslümanlar gibi ellerini kaldırmışlar, dua ediyorlar. Ya bizimkiler. Bahadır Dülger diye birisi var. Erzurum milletvekili. Tam bir zaptiye gibi hazırolda duruyor. Köprülü avuçlarını yummuş, elleri ceplerinin hizasında bekliyor. Menderes ikisi ortası. Ne Pakistanlılar gibi yukarı kaldırmış, ne de Köprülü gibi aşağı indirmiş! Vaziyeti idare ediyor.

Be mübarek adamlar, kaldırın ellerinizi. Babalarınız da, analarınız da böyle yapardı. Milletimiz de böyle yapıyor. Sanki kollarını kaldırıverseler, Türkiye’de laiklik elden gidecek. Amerika’daki, Avrupa’daki, çarmıhın önünde diz çöken devlet adamlarını görmediniz mi?”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum