Nurcuların anısı eski ama yeni inşa edildi!

Nurcuların anısı eski ama yeni inşa edildi!

Macit, Uşşak'ın nur cemaati içinden aktardığı hatıranın "yeni inşa edildiğini" ileri sürdü

Risale Haber-Haber Merkezi

Ortadoğu gazetesi yazarı Nadim Macit, Cemal Uşşak'ın "dindar özeleştirisi"ne isim vermeden baştan sona cevap verdi. Macit, Uşşak'ın nur cemaati içinden aktardığı hatıranın "yeni inşa edildiğini" ileri sürdü.

Macit,"Dindarların Kürt Sorunu'na yaklaşımı üzerine yapılan bir mülakât gündeme düştü. Söyleşi bir anıyla başlamaktadır. Fakat sunulan diyalog, anının eski fakat inşa ediliş biçiminin yeni olduğunu gösteriyor. Çünkü seçilen kelimeler 'anının anlatıldığı' dönemde kullanılan kelimeler değil" dedi.

Uşşak'ın Said Nursi'den aktardığı " …Lisan-ı Arabî vacip, Kürdî caiz, Türkî lazım kılmak" sözlerinin eksik olduğunu belirten Macit, "Said-i Nursi bu sözü Bitlis'in iki cenahı olan Van ve Diyarbakır'da Medresetüzehra adıyla bir üniversite talebi bağlamında 1911'de söylüyor. İfadenin tarihî bağlamı ve gerekçesi çok farklı, kaldı ki bu talebine şu hususu da ekliyor: '…Emin olunuz ki biz Kürtler, başkalarına benzemiyoruz. Yakînen biliyoruz ki içtimaî hayatımız Türklerin hayat ve saadetinden neşet eder.' Muhafazakâr kesimin önde gelen ismi, alıntı yaparken tarihî durumu dikkate almıyor. Bu sözün söylendiği dönem (a) Milletler Sistemi'nin devam ettiği dönemdir. (b) O dönemin telakkisine uygun eğitime yönelik bir öneridir. (c) Lafzî anlam kastedilmiş olsa bile 'İçtimaî hayatımız Türklerin hayat ve saadetinden neşet eder.' ifadesi makaslanıyor. 'Fikr-i milliyet, hürriyetin pederidir.' sözü hatırlanmıyor. Keza 'dâhilde fitne fesat çıkaran ve kendi insanını öldüren eşkıyayı' tanımlama biçimine hiç atıf yapmıyor" şeklinde yazdı.

"Dinler Arası Diyalog"u "masal" olarak niteleyen Macit, "Allah'ın gönderdiği İlahî Kelam'ın tarihsel olduğunu savunan bir anlayışın, tarihî bir şahsiyet olan Said-i Nursi'nin sözlerini zaman-mekân üstü bir dille ve anlayışla yorumlaması hangi İslâm anlayışına uyar? Siz isterseniz, her türlü anlam sınırını aşan bu çelişkiyi bir kez daha düşünün" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.