Nur talebelerinin tepkisi anlaşılıyor: Sadeleştirme ile dilimizi katlettiler

Nur talebelerinin tepkisi anlaşılıyor: Sadeleştirme ile dilimizi katlettiler

Nur talebelerinin Risale-i Nur'un sadeleştirilmesine gösterdiği tepkinin haklılığı gün geçtikçe ortaya çıkıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Tarihçi Murat Bardakçı, Türkçe'nin sadeleştirmelerle katledildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nda Türkçe’nin başına gelenler hakkında söylediklerinin önde gelen muhaliflerinden bile destek gördüğüne dikkat çeken Bardakçı, "Türkçe taammüden ve ağır ağır işlenmiş bir cinayetin kurbanıdır! Hani bundan asırlar önce kurbanlarını yavaş yavaş, taksit taksit zehirleyerek katleden Borgia ailesi vardı ya; Türkçe de işte aynı şekilde uzun senelere yayılan metodlarla katledildi, neticede bir zamanların âhenkli, zengin ve zarif dili kakofonik, takır-tukur, kaba ve 200 kelime ile konuşulan bir kabile hırıltısı hâline getirildi" dedi.

Sadeleştirme şampiyonlarını tutabilene aşk olsun!

Dilin katledilmesinin “dil devrimi”, yani sadeleştirme ve yeni kelimeler uydurma modası ile atıldığını belirten Bardakçı, yazısını şöyle sürdürdü:

"Devlet bir müddet desteklediği bu garabetin hatâ olduğunu farkedip desteğini zamanla çekti ama sadeleştirme şampiyonlarını tutabilene aşk olsun! Dil devriminin “Osmanlıca-Öz Türkçe” şeklinde ideolojik bir saplantı hâline gelmesi, sadeleştirme meraklılarının işi menfaatin her çeşidine çevirmeleri ve Türkçe’ye göz kulak olmakla görevli Dil Kurumu’nun da ateşe benzin dökercesine kakofonik kelimeler uydurma merakı sayesinde işte geldiğimiz netice: “Kis yu şekerim, baaayyyy!” Türkçesi!

Bütün bunların üzerine bir de özenti merakı ucuzluğunu ilâve edin ve dilin uğradığı tecavüzü daha yakında görmek isterseniz revaçtaki semtlere, meselâ Teşvikiye, Nişantaşı yahut Harbiye taraflarına veya alışveriş merkezlerine gidip etrafınıza dikkatle bakın: Türkçe bir tabelâ artık yok gibidir, isimlerin neredeyse tamamı yabancı dildedir, tek-tük bazı Türkçe isimler de gâvur telâffuzu ile yazılmışlardır ve bu özenti curcunasının altında “Bir ara buluşup drink alalım diiir, teyk keyr” diye konuşan asil ve necip bir nesil dolaşmaktadır! Türkçe artık bu haldedir!

RİSALE-İ NUR'UN SADELEŞTİRİLMESİNE TEPKİLER

Murat Bardakçı'nın dikkat çektiği "dilde sadeleştirme katliamı"na Nur talebeleri de büyük tepki göstermişti. Bardakçı Risale-i Nur'la ilgili bir yorumda bulunmadı ama konu aynı. FETÖ'nün Risale-i Nur'a karşı gerçekleştirmek istediği sadeleştirme suikastı, başta Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin talebeleri olmak üzere Nur talebelerinin direnci karşısında başarısızlığa mahkum oldu. Sadeleştirilmiş Risaleler kısmen yayınlanmış olsa da istenen amaca ulaşamadı.

Risale-i Nur'un sadeleştirilme çalışmalarına karşı gösterilen tepkilerin tamamına ulaşmak için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum