Nükleer silahları bırakma sürecinde Kore dayanışması

Nükleer silahları bırakma sürecinde Kore dayanışması

Aralarındaki büyük problemleri çözen Güney Kore ve Kuzey Kore arasında şimdi de nükleer silah dayanışması yaşanıyor.

onhap ajansının haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kim Eui-kyeom basına yaptığı açıklamada, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in, telefon görüşmesinde ABD Başkanı Donald Trump'a, Güney Kore'nin Kuzey'in nükleersizleşme adımlarını teşvik etmek için karşılıklı önlemler alınması konusunda rol üstleneceğini söylediğini aktardı. 

Sözcü Kim, "Moon, Trump tarafından istendiği takdirde Güney Kore'nin, Koreler arası demir yolları ile kara yollarını yeniden birleştirerek ve Koreler arası ekonomik iş birliği projelerini başlatarak bu rolü oynamaya hazır olduğunu ve bunun, ABD'nin yükünü azaltmanın bir yolu olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

Telefon görüşmesinde Trump'ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Vietnam'ın başkenti Hanoi'de düzenleyecekleri zirvenin hazırlıklarından ve Amerika ile Kuzey Kore arasındaki görüşmelerden bahsettiğini aktaran Sözcü, iki liderin, ikinci Kuzey Kore-ABD zirvesinin başarısına yönelik iş birliği içinde olmanın yolları hakkında samimi bir sohbet gerçekleştirdiğini söyledi.

Sözcü Kim, Trump'ın Hanoi zirvesine yönelik büyük beklentilerini dile getirdiğini ve Devlet Başkanı Moon ile zirvenin sonucu hakkında yakından görüşmeye devam edeceğini belirttiğini sözlerine ekledi.

Trump-Kim zirvesi

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 27-28 Şubat'ta, Vietnam'da düzenlenecek zirvede görüşecek.

Trump ile Kim, 12 Haziran 2018'de Singapur'da yapılan tarihi zirvede ilk kez bir araya gelmişti. Zirvede iki lider kapsamlı bir anlaşmaya imza atmıştı.

Bu görüşmenin ardından Kim yönetimi, nükleer silah programını askıya almış ve füze denemelerine son vermişti.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.