Notre Dame'a yapılan 1 milyar Euro bağış Fransa'da evsizler konusunu gündeme getirdi

Notre Dame'a yapılan 1 milyar Euro bağış Fransa'da evsizler konusunu gündeme getirdi

Fransa’nın başkenti Paris’teki ünlü Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangın sonrası katedral için 24 saat içerisinde 1 milyar Euro toplandı. Söz konusu miktarın bu kadar kısa sürede toplanması, ülkede yoksul ve evsizler için neden bağış yapılmıyor tartışmal

Fransız yardım kuruluşları evsizler ve yoksullar için bağış yapılması konusunda seferber olunması gerektiğini dile getiriyor.

Fransız dernekler yardım kuruluşlarına yapılan bağışların azalmasından şikayetçi. Notre Dame Katedrali için kısa sürede ‘astronomik’ para yardımlarının toplandığını belirten yardım kuruluşları, servet sahiplerinin ülkedeki evsizler için de ellerini ceplerine koymasını istiyor.

Fransa’da barınma hakkı ve evsizler için çalışmalar yapan Abbe Pierre Derneği'nden bir yetkili euronews'e yaptığı açıklamada Notre Dame Katedrali için bu kadar kısa sürede 1 milyar Euro yardım toplanmasının sevindirici olduğunu belirterek "Büyük iş insanlarının ve şirketlerin astronomik miktarda yaptığı yardımları ve cömertliği ihtiyaç sahibi yoksullar için de bekliyoruz.” dedi.

Emmaüs Mundo Başkanı Thierry Kuhn, Fransız medya kuruluşu FranceInfo’ya yaptığı açıklamada, “24 saat içinde 1 milyar Euro bağışı daha önce hiç görmedik. Para yardımları yapılıyor fakat oldukça seçici bir şekilde yapılıyor. Servet sahiplerine büyük bir serbeste bırakılmış. Bu servet sahiplerinin yardımlarına evinden atılan, sokaklarda uyuyanlar için de ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

Fransa'da 12 bin kişi evsiz

Abbe Pierre’in 2019 raporuna göre Fransa’da 4 milyon kişi kötü barınma koşullarında yaşıyor. Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü sokakta uyuyan evsizlerin sayısının 12 binin üzerinde olduğunu açıkladı.

Les Morts de la Rue adlı Fransız yardım kuruluşunun araştırmasına göre ise sadece geçen yıl sokaklarda hayatını kaybeden evsizlerin sayısı 566 kişi.

Birleşmiş Milletler (BM) son yayınladığı raporunda Fransa’nın zor durumda olan insanların barınma hakkını ihlal ettiğine yer vermişti. BM özel raportörü Leilani Farha, toplumda yardıma muhtaç kişilerin barınma hakkının sağlanması ile ilgili yasaları ihlal ettiği için Fransa’nın ciddi insan hakları ihlalinde bulunduğunu belirtti.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.