Norveç'te cami saldırganı için 21 yıl hapis istendi

Norveç'te cami saldırganı için 21 yıl hapis istendi

Norveç'te, Çin kökenli üvey kız kardeşini öldüren ve bir camiye saldıran aşırı sağcı 22 yaşındaki Philip Manshaus'un 'cinayet ve terör' suçlarından 21 yıl hapis cezasına çarptırılması istendi.

Norveç'te, Çin kökenli üvey kız kardeşini öldüren ve bir camiye saldıran aşırı sağcı 22 yaşındaki Philip Manshaus'un 'cinayet ve terör' suçlarından 21 yıl hapis cezasına çarptırılması istendi.

Savcı Johan Overberg çarşamba günkü duruşmada yaptığı açıklamada üvey kız kardeşini öldürmek ve camiye terör saldırısı düzenlemekten yargılanan sanık için "duruşmalardaki ifadeleriyle son derece tehlikeli bir insan olduğu kanıtlandı" dedi.

En az 14, en fazla 21 yıl

Oeverberg ayrıca Manshaus'un en az 14 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istedi; ancak en fazla 21 yıl alması gerektiğini belirtti. Norveç'te ömür boyu hapis cezası bulunmuyor. Ancak hükümlünün tehlikeli olması halinde hapis cezası süresiz olarak uzatılabiliyor.

Kararın önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.

Mayıs ayı başında hakim karşısına çıkan Manshaus, geçtiğimiz yıl başkent Oslo yakınlarındaki El-Nur İslam Merkezi Camisi'ne "zaruret hali" nedeniyle saldırdığını ileri sürerek hakkındaki terör suçlamalarını kabul etmedi.

Barum kentinde cinayet ve terör saldırısı suçlamalarıyla hakim karşısına çıkan 22 yaşındaki sanık ayrıca saldırıyı yaptığını kabul ederek daha fazla zarara yol açmadığı için üzgün olduğunu ifade etmişti.

Savcı ise Manshaus'un "mümkün olduğu kadar Müslüman öldürmeyi hedeflediğini" kayda geçti.

Ne olmuştu ?

Philip Manhaus 10 Ağustos günü Afganlara ait El Nur İslam Merkezi Cami'ne silahlı saldırı düzenleyerek bir kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Polis saldırının ardından Manhaus'un evinde yaptığı arama sırasında ise Çin kökenli üvey kız kardeşini ölü olarak bulmuştu.

Yeni Zelanda'daki cami saldırısından esinlendi

Manhaus'a ait sosyal medya hesaplarında Yeni Zelanda'da elli kişinin ölümüne sebep olan cami saldırısından övgüyle bahsettiği ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Latin Amerika kökenlileri hedef alan ve 22 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıdan ilham aldığı belirtiliyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.