Norveç Veliaht Prensinin, kendisiyle tokalaşmayan Müslüman kadınlara verdiği tepki

Norveç Veliaht Prensinin, kendisiyle tokalaşmayan Müslüman kadınlara verdiği tepki

Norveç'in Barum şehrinde saldırıya uğrayan El Nur İslam Merkezi Camisi, destek sunmaya gelen Veliaht Prens Haakon'un uzattığı eli kadınların sıkmamasıyla gündemde

El sıkışmayan üç kadın, başlarını eğip ellerini yüreklerinin üzerine koyarak selamlama yoluna gitmişti. 

Olayın görüntüleri yayılınca farklı tepkiler geldi. El Nur İslam Merkezi Camisi Sözcüsü Waheed Ahmed "Veliaht Prens'in kendisini böyle bir durumda bulmasını istemezdik, üç kadının el sıkışmayı reddedeceğini bilmiyorduk. O yüzden böyle bir şey olduğu için Veliaht Prens'ten özür diliyoruz" dedi. 

Dagen gazetesinin genel yayın yönetmeni Vebjørn Selbekk de "saygısızlık" olduğunu ileri sürdü.

Veliaht prens aynı jestle karşılık verdi

Ancak veliaht prens tepkileri boşa çıkardı. Prens Haakon, kadınların tavrına uyum sağlayıp durumu kurtardı. Veliaht Prens, hemen kadınlara aynı jestle karşılık verip elini kalbine götürdüğü için övgü topladı.

norvenc_prens.jpg

Sputnik'in haberine göre NRK, Haakon'la tokalaşmayı reddeden kadınlardan biri olan 27 yaşındaki Zeliha Acar'la konuştu.

"Kişisel bir mesele" diyerek kararında ısrar eden Zeliha Acar, sadece babası, kocası, oğlu ve erkek kardeşiyle el sıkıştığını belirterek şunları söyledi:

"Doğru olduğunu hissettiğim şeyi yapmak zorundayım. Bu, uzun zamandır sahip olduğum bir değer. Veliaht Prens'le el sıkışsaydım uzun zamandır sarıldığım değerlerden birinden vazgeçmiş olurdum" dedi. 

Ülkedeki Müslüman toplumunun çıkarlarını savunan Norveç İslam Konseyi'nin yönetim kurulu üyesi olan Acar, daha önce İslami örtünmeyi engellediği için pasaport fotoğraflarında kulakların gözükmesi zorunluluğunun kaldırılması çağrısı yapmıştı.

Son dönemde İskandinavya'da Müslüman kadın ya da erkeklerin karşı cinsle dini gerekçelerle el sıkışmayı reddettiği çeşitli vakalar üzerinden epey tartışma yaşandı.

Geçen yıl Norveç'in başkenti Oslo'da bir ilkokul, Müslüman bir vekil öğretmenin sözleşmesini kadınlarla el sıkışmayı reddettiği için uzatmama yoluna gitmişti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum