Nijerya'da halk yeni devlet başkanı için sandık başına gidiyor

Nijerya'da halk yeni devlet başkanı için sandık başına gidiyor

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da 16 Şubat ve 2 Mart'ta yapılacak seçimlerde yaklaşık 84 milyon seçmen devlet başkanını ve eyalet valilerini seçecek.

Başkanlık, senato ve temsilciler meclisi seçimleri için Nijeryalılar yarın sandık başına gidecek. İki hafta sonra düzenlenecek seçimlerde ise eyalet valileri ve eyalet meclis üyeleri seçilecek.

Bağımsız ve Ulusal Seçim Komisyonu (INEC) verilerine göre, seçmenlerin yüzde 51'ini 18-35 yaş arası gençler oluşturuyor ve seçimlerde 20 binden fazla aday başvuru yaptı.

200 milyona yaklaşan nüfusuyla Nijerya'da devlet başkanlığı yarışında Tüm İlericiler Kongresi (APC) lideri ve mevcut devlet başkanı Muhammed Buhari ile ana muhalefet Halkın Demokratik Partisi (PDP) adayı Atiku Abubakar'ın ismi ön sıralarda yer alıyor.

Asker kökenli siyasetçi: Muhammed Buhari

77 yaşındaki Buhari, Askeri Eğitim Koleji ve Savunma Akademisinde eğitim aldı.

1976'da kısa bir dönem Borno valiliği görevini yürüten Buhari, 1983'te tuğgeneral rütbesiyle Hacı Shehu Shagari'ye düzenlediği askeri darbe ile devlet başkanı oldu ve "İkinci Cumhuriyet" olarak da adlandıran süreci sonlandırdı. 2015 seçimlerinden galip çıkan Buhari ülkenin mevcut devlet başkanı olarak görevini sürdürüyor.

Buhari'ye oy vereceğini dile getiren Abubakar Muaz, AA muhabirine, "Daha önce liderler, kendileri dışında kimseyi düşünmüyor ve paramızı çalıyorlardı. Buhari'nin gelişiyle ülke düzene girmeye başladı. Buhari adil bir lider ve ülke için çalışıyor." dedi.

Muaz, "Buhari'nin tekrar başkan olmasını ve altyapıyı güçlendirip yolsuzlukla mücadele ederek ülkeyi hırsızlardan kurtarmasını istiyoruz." diye konuştu.

İş adamı kökenli siyasetçi: Atiku Abubakar

73 yaşındaki siyasetçi ve iş adamı Atiku Abubakar da rakibi Buhari gibi Fulani kökenli, Müslüman ve ülkenin kuzeyinden gelen bir isim.

Yaklaşık 20 yıl Gümrük Servisinde çalışan Atiku, 1999-2007 arasında iki dönem Olusegun Obasanjo'nun başkan yardımcılığı görevini sürdürdü.

Petrol bakım şirketi Intels'in kurucu ortakları arasında yer alan Atiku, Nijerya Amerikan Üniversitesinin de kuruluşunda yer aldı.

Atiku destekçisi Hamisu Abaje, neden Buhari'ye oy vermeyeceğini şu ifadelerle açıkladı:

"Nijerya'da her şey artık zorlaştı. Pazarda artık her şey pahalandı ve işsizlik oranı gittikçe artıyor. Ülkenin daha iyi bir yere gitmesi için Atiku gibi tecrübeli liderlere ihtiyacımız var. Buhari iyi bir insan ama siyaset yapacak biri değil."

Abaje, Atiku'dan beklentilerini de şöyle sıraladı:

"Atiku iktidara geldiğinde işsizlik oranını azaltmasını, Boko Haram ile mücadele konusunda başarılı bir çalışma yürütülmesini ve ayrıca ülkede son yıllarda çıkan çoban ve çiftçi çatışmaların sona ermesini istiyoruz."

Öte yandan Buhari, mevcut yardımcısı hukuk profesörü Yoruba kökenli Yemi Osinbajo ile seçimlere girerken, Atiku ise İgbo kökenli siyasetçi Peter Obi ile seçimlere katılma kararı aldı. Bu haliyle ismi öne çıkan Müslüman başkan adayları yardımcılarını Hristiyanlardan seçti.

Ülkenin mevcut sorunları ve seçim vaadleri

Devlet başkanı adayları, 16 Şubat'taki seçimin galibi olabilmek için ekonomiden güvenliğe, sosyal refahdan eğitime kadar farklı alanlarda seçim vaadlerinde bulunuyor. 

Nijerya'da yeni seçilecek devlet başkanın, terör, Biafralı ayrılıkçılar, etnik ve dini çatışmalar, eğitim ve sağlık alanındaki yetersizlikler, gıda sıkıntısı, göç, güvenlik, altyapı sorunları ve yolsuzluk gibi sorunları çözmesi bekleniyor.

Buhari'nin vaatleri arasında bir milyon üniversite mezununa istihdam, 10 milyon Nijeryalıya teknik ve meslek eğitim, bir milyon çiftçiye destek ve teknolojiyle tarımı güçlendirme projeleri bulunuyor.

Yeni sanayi bölgeleri oluşturmayı planlayan Buhari, 9,3 milyon öğrenciye sağlanan okul beslenme programını 15 milyona çıkartacağı, yeni kara ve demir yolları inşaa edeceği, elektrik sorunlarını çözeceği, sağlık sektörüne yatırım yapacağı ve yolsuzluklarla mücadeleye devam edeceği sözü veriyor.

En büyük rakibi Atiku ise 2025 'e kadar petrol üretimini artıracağını ve bunların yüzde 50'sini ECOWAS'a üye ülkelere ihraç edeceğini, 50 milyon yoksulu refaha kavuşturacağını, her yıl 1 milyon gence çıraklılık eğitimi vereceğini, Afrika Kıtası Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA) anlaşmasını imzalayacağını, işsizliği azaltacağını ve güvenlik alanında yaşanan sıkıntıları ortada kaldıracağını belirtiyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.