Nijerya'da çocukları da katlettiler

Nijerya'da çocukları da katlettiler

HRW, Nijerya'da güvenlik güçlerinin Şiilere yönelik düzenlediği operasyonlarda aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Nijerya'da güvenlik güçlerinin Şiilere yönelik düzenlediği operasyonlarda aralarında çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

HRW tarafından yayınlanan raporda, Şiilerin, ordu komutanı General Tukur Buratai'nin konvoyuna saldırmasının ardından düzenlenen operasyonlarda, silahsız sivillerle çocukların da öldürüldüğü belirtildi. HRW Afrika Direktörü Daniel Bekele, bir grup gencin yol keserek düzenlediği saldırının yüzlerce kişinin öldürülmesi için gerekçe gösterilemeyeceğine dikkati çekti.

Bekele yaptığı açıklamada, "Bu, en iyi ihtimalle aşırı tepki, en kötü ihtimalle Şii azınlığa yönelik planlı bir eylemdir" ifadelerine yer verdi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre yaklaşık 300 Şii'nin askerler tarafından öldürüldüğünü ve ailelerinin izni olmadan apar topar toplu mezarlara gömüldüğünü belirten Bekele, bu nedenle ölü sayısının tam olarak bilinmediğini söyledi.

Nijerya'nın Zaria kentindeki Bakiyyetullah Hüseyniyesi'ne güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonda, Şii din adamı İbrahim Zakzaki ve destekçileri hedef alınmıştı. Nijerya askeri kaynaklardan yapılan açıklamada, 12 Aralık'ta ordu komutanı General Tukur Buratai'nin konvoyuna saldıran Şiilere karşı Kaduna eyaletinin Zaria kentinde operasyon düzenlendiği belirtilmişti.

Görgü tanıkları, Zakzaki'nin evine yapılan operasyonda, Şii din adamı Şeyh Muhammed Mahmud Turi'nin de hayatını kaybettiğini savunmuştu. Nijeryalı General Adeniyi Oyebade, 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada, ordunun Zaria kentinde düzenlediği operasyonda Zakzaki'nin 7 müridinin öldürüldüğünü, öte yandan Şii liderin koruma amaçlı gözaltında olduğunu kaydetmişti.

Bakiyyetullah Hüseyniyesi'ne düzenlenen operasyon, Tahran, Beyrut ve Yeni Delhi'de protesto gösterilerine neden olmuştu. Şiiler, Nijerya'daki yaklaşık 80 milyonluk Müslüman nüfusun küçük bir kısmını oluşturuyor. Çoğunluğu ülkenin kuzeyindeki Kano, Sokoto ve Kaduna eyaletlerinde yaşayan Şii nüfusun, 4 ila 6 milyon olduğu tahmin ediliyor.

(AA)


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.