Nijerya, Boko Haram'a karşı paralı asker kiralıyor

Nijerya, Boko Haram'a karşı paralı asker kiralıyor

Nijerya yönetiminin, Boko Haram örgütüyle mücadele kapsamında yabancı bir şirketten paralı asker kiraladığı söyleniyor.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir askeri kaynak, 250 civarında paralı askerin, merkezi Güney Afrika'da bulunan Özel Görevler, Eğitim, Donanım ve Koruma (STTEP) şirketinden kiralandığını, Boko Haram'a karşı yürütülen operasyonun başarıya ulaşması için bu yönteme başvurulduğunu söyledi. Bir diğer askeri yetkili de gelişmeyi doğruladı.

Paralı askerlerin, bir saldırı gücünü eğiteceği ve bu güçle işbirliği içinde çalışacağı ifade edildi.

STTEP'in resmi internet sitesinde, şirkete bağlı eğitmenlerin ve danışmanların, "1994 yılından önce (apartheid döneminde) Güney Afrika Savunma Gücü'nün konvansiyonel ve gizli birimlerinde" görevli oldukları belirtiliyor. Sitede, şirketin Afrika, Ortadoğu, Uzak Doğu, Orta ve Güney Amerika'da başarı öykülerine imza attığı kaydediliyor.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, bu sene seçim kampanyası sırasında militanlarla mücadelede paralı asker kullanılmasını "utanç verici" sözleriyle tanımlamış ve bu uygulamanın, Nijerya ordusunun zayıflığının göstergesi olacağını savunmuştu.

Bir askeri kaynak, Buhari yönetiminin, şimdi neden paralı asker kiralama yöntemine başvurduğuna ilişkin soruya, gerilla taktikleri Nijerya ordusu için yeni olan militanlarla mücadelede paralı askerlerin en pratik seçenek gibi göründüğü yanıtını verdi.

AA muhabirinin ulaşmaya çalıştığı Nijerya ordusu konuyla ilgili açıklama yapmazken, Devlet Başkanlığı sözcüsü Garba Shehu iddiaları yalanladı.

Shehu, bir önceki yönetimin Boko Haram ile mücadele için Güney Afrikalı paralı askerler kiraladığının doğru olduğunu ancak bu askerlerin kendilerini getiren yönetimle birlikte gittiğini kaydetti. Shehu, Buhari yönetiminin, paralı asker kiralama gibi bir planı olmadığını sözlerine ekledi.

Öte yandan Güney Afrika Ulusal Savunma Gücü'nün (SANDF) sözcüsü Siphiwe Dlamini, Nijerya'da Güney Afrika askerlerinin bulunmadığını ancak özel paralı askerlerin burada faaliyet gösterip göstermediği konusunda yorum yapamayacağını bildirdi.

Adı yerel dilde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgüt militanlarının ülkenin kuzeydoğusundaki Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenledikleri şiddet eylemlerinde son 6 yılda on binlerce kişi hayatını kaybetti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.